Brüsszelhez fordul a DK a Kúria élére javasolt jelölt miatt

Brüsszelhez fordul a DK a Kúria élére javasolt jelölt miatt

Varga Zs. András (Fotó: MTI/Balogh Zoltán)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az Országos Bírói Tanács (OBT) pénteki állásfoglalása után a Demokratikus Koalíció (DK) is bírálja, hogy Varga Zsolt Andrást jelölték a Kúria élére. Mint megírtuk, az OBT elismerte Varga Zsolt András tudományos területen szerzett érdemeit, tapasztalatait, valamint személyes kvalitásait és felkészültségét. Ám a közlemény szerint nem lehet elvonatkoztatni attól a ténytől, hogy a jelölt korábban a bírósági szervezetrendszerben egyáltalán nem végzett ítélkezési tevékenységet, tárgyalótermi tapasztalattal nem rendelkezik, a peres ügyek és a bírósági igazgatás terén gyakorlati múltja nincs.  Ezért nem támogatta a testület a jelöltet.

A DK lapunknak eljuttatott közleménye tanúsága szerint továbbmegy, és az Európai Bizottsághoz fordul, hogy Varga Zsolt András ne lehessen Kúria-elnök. Szerintük az Európai Bizottságnak jogában áll, hogy azt kérje a magyar kormánytól, függesszék fel ezt a „pártállami kinevezést”. Emellett tájékoztatják a Velencei Bizottságot is a történtekről.

Mint írják, „döbbenetes, hogy az Orbán-kormány az ügyészség megszállása után Polt Péter jobbkezét, Varga Zsolt Andrást akarja kinevezni a Kúria elnökének.” A párt már Varga Zsolt András Igazságügyi Bizottságban történt meghallgatása után jelezte, hogy minden nemzetközi fórumon meg fogja támadni a „botrányos jelölést”. „Egyetértünk az Országos Bírói Tanács határozatával, miszerint példátlan, hogy olyasvalaki vezesse a legfelsőbb bíróságot, aki maga soha nem dolgozott bíróként” – teszik hozzá.

„Polt Péter jobbkezének semmi keresnivalója nincs semmilyen bíróságon, nemhogy a Kúria elnöki székében. Ilyet dél-amerikai banánköztársaságokban lehet csinálni, de Európában nem” – zárul a közlemény.