Csárdi Antal: Ungár Péter már legalább egy éve próbál felépíteni egy LMP utódszervezetet

Csárdi Antal: Ungár Péter már legalább egy éve próbál felépíteni egy LMP utódszervezetet

Csárdi Antal (Forrás: Facebook/LMP - Magyarország Zöld Pártja)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Azt gondolom, hogy nagyon közel van az a pillanat, amikor ki lesz mondva, hogy megszűnik az LMP – erről is beszélt a Magyar Hangnak adott interjújában Csárdi Antal. A politikus nagy vihart kavarva lépett ki a pártból, mert azt állította: eljutott hozzá egy olyan bizonyíték, ami igazolja, hogy egyeztetések zajlottak Rogán Antal, Vitézy Dávid és a párt vezetése között. Ezt egyébként Vitézy Dávid cáfolja, szerinte Csárdi volt az egyetlen Tóni, aki mindvégig támogatta a kampányát. A zöldpártból más távozó képviselő beszélt arról is, hogy a forrásvédelem miatt nem tudja nyilvánosságra hozni az általa említett bizonyítékot.

– Erősen indította a pártépítést.
– Többen úgy érzik, hogy inkább pártrombolásba kezdtem.

– Vitézy Dávid úgy értette, hogy a saját pártja/mozgalma építésébe fogott nagy lendülettel, nevezzük azt Dunának vagy másnak.
– Sokszor elmondtam, hogy „a Duna és egyéb mellékfolyói” című projekt Ungár Péter kreálmánya, és egyetlen célt szolgál: azt a látszatot kelteni mindenkiben, hogy én egyéni önös érdekből döntöttem úgy, hogy kilépek az LMP-ből és majd a frakcióból is. A valóság ezzel szemben az, hogy semmilyen módon nem tudok azonosulni egy olyan ellenzékinek mondott párttal, aki a választási stratégiáját a kormánypárttal egyezteti.

– De ha elfogadjuk ezt a narratívát igaznak, akkor mégis mi ezen a meglepő? Karácsony Gergely az egész kampányban arról beszélt, hogy Szentkirályi Alexandra vissza fog lépni a Vitézy Dávid javára, ami meg is történt.
– Ez addig csak pletyka volt, amíg egyértelmű bizonyítékot nem láttam arra, hogy már a korai szakaszban is együttműködés volt a Fidesz és az LMP vezetése között. Szeptember 12-én láttam erre vonatkozó bizonyítékot, szeptember 16-án kiléptem az LMP-ből. Egyébként ha én minden pletykának felültem volna, ami elhangzik egy választási kampány során, akkor gyakorlatilag naponta háromszor léphettem volna ki a pártból. Egészen más, amikor van egy feltételezés, és egészen más, amikor egy ezt igazoló bizonyítékot látok. Annyit szól a mentségemre, hogy amint ez a tudomásomra jutott, én elhagytam az LMP-t.

– Ön egy nagyon erős állítást tesz a nyilvánosságban, és egy ilyet illene is alátámasztani. Pontosan mi ez a nagybetűs, rejtélyes, mindent eldöntő bizonyíték, és meg fogja-e ismertetni a nyilvánossággal?
– Nem, és méghozzá a forrásvédelem miatt nem. Ha nyilvánosságra hoznám ezt, akkor olyan vállalhatatlan helyzetbe sodornám azt, akitől én ezt az információt megkaptam, amit nem tehetek meg vele szemben. Én azt javaslom mindenkinek, hogy nézze meg az én állításomat minden kritikájával, kétségeivel együtt, és nézze meg, hogy mi történt a valóságban. A valóságban azt fogjuk látni, hogy egy 42-43 százalékos kormányzópárt visszalépett egy akkor 2 százalékos ellenzéki párt javára. És ott van az is, hogy az újraszámoláskor milyen csalással próbálták elérni az újraszámolást, amit az Átlátszó alaposan be is mutatott. Hogyha végignézzük a történteket, és az én általam elmondottakat, azok tökéletesen kiegészítik egymást.

– De akkor ennek a folyamatnak az első két állomására még miért nem figyelt fel? Vitézy Dávid állítja, hogy ön volt az egyetlen „Tóni”, aki mindvégig lelkesen támogatta a kampányát, és ott volt az eredményváróján azután is, hogy visszalépett a javára a Szentkirályi Alexandra. És hónapokkal ezelőtt már olvashatta az Átlátszó cikkeit is, most viszont már október vége van.
– A gyanú az felmerült bennem. Azért is jutottam hozzá ehhez a bizonyítékhoz, mert elkezdtem utánamenni ennek a gyanúnak. És értelemszerűen akkor járok el felelősen, hogyha nem mendemondákra, szóbeszédekre alapozva hozok döntéseket, hanem kézzelfogható bizonyítékok alapján. Ennek az utánajárásnak lett az a végső pontja, amikor a saját szememmel láttam az általam sokat emlegetett bizonyítékot. Nagyon sajnálom, hogy ezt nem tudom nyilvánosságra hozni, de azt tudom mondani mindenkinek, hogy csak gondolja végig, hogy összhangban van-e ez az általa tapasztaltakkal. Senki ne gondolja azt, hogy az LMP-hez fűződő 15 éves kapcsolatomat fölrúgnám nyomós érv nélkül. Ez olyan, mint egy szakítás, és akkor is fájdalmas, ha azt gondolom, hogy helyesen jártam el.

– Azt mondja, hogy nem pártépítési ambíció vezérelte. Azért 2026-ban még szeretné folytatni a politizálást és maradni egyéni országgyűlési képviselő?
– Igen, és leginkább azért szeretném, mert azt látom, hogy pont azok a problémák fogják a leginkább sújtani a közeljövőben hazánkat, amikkel én foglalkozom. Itt alapvetően Magyarország elszennyezéséről beszélek. Jól látható, hogy a Fidesz által rendkívüli módon erőltetett akkumulátor stratégia azt eredményezi, hogy hazánkból egy szeméttelep válhat gyakorlatilag. Miközben számolatlanul hozzák ide az akkumulátorgyárakat, pontosan tudjuk, hogy ezeknek a működéséhez elengedhetetlenül szükséges lesz, hogy hulladékkezelők jöjjenek létre. Ez azért szükséges, mert európai szabályozás okán gyakorlatilag minden itt gyártott akkumulátor az üzemidő letelte után vissza fog jönni ide, ezért tárgyalt a kormány gazdasági vezetése Kínában, hogy minél több hulladékkezelő kínai céget idecsábítson kicsiny hazánkban. Ez pedig egyértelműen azt fogja eredményezni, hogy el fogják szennyezni a környezetünket, hogy ha nem lépünk föl nagyon határozottan ez ellen. Amennyiben kapok bizalmat a választóktól, akkor ’26 után is folytatom az ezzel kapcsolatos tevékenységemet.

– Szép dolog függetlenként küzdeni, de nyilván egy pártszervezetben sokkal hatékonyabb lehet a nyomásgyakorlás. Tehát ha pártot nem is szervez, azt elképzelhetőnek tartja, hogy a jövőben részese legyen valamilyen választási szövetségnek, új pártnak, ernyőszervezetnek?
– Én nem zárok ki semmit, hiszen az egy ostoba dolog lenne a részemről. Azzal viszont vitatkozom, hogy független képviselőként az én nyomásgyakorlásom gyengébb, mint egy párttal a hátam mögött. Mert az igazi nyomást nem én fogom ráhelyezni a kormányra, hanem az érintettek. Nagyon jó példa erre Mohora vagy Pusztavám esete, ahol nem az én nyomásgyakorlásom készteti lépésekre a rekultivációt végző céget, vagy a hatóságokat Mohorán, hanem a társadalmi nyomás. Az emberek igenis aggódnak a saját egészségükért. A társadalom tud nyomást gyakorolni a kormányra, én ennek csak kezdeményezője lehetek.

– Mi lesz egyébként azzal a még jelenleg is futó LMP-s népszavazási aláírásgyűjtéssel, ami a kiemelt beruházások ellen indult?
– Még nagyon sok aláíróívet várok vissza civil partnerektől.

– De ha elhiszik az emberek, amit ön Ungár Péterről és Vitézy Dávidról mond, akkor ezek után ki akar majd aláírni az LMP-nek?
– Azt gondolom, hogy a kiemelt beruházások elleni harcot akkor is folytatni fogjuk, ha most nem is sikerül eredményt elérni ebben. Jól láthatóan nagyon magas a társadalmi támogatottsága annak, hogy ne lehessen új beruházásokat végezni az emberek feje felett, a jogszabályokat kikerülve.

– Visszatérve: ha önnek igaza van, akkor kimondható, hogy Ungár Péter és Vitézy Dávid is Fidesz-ügynökök?
– Én ilyeneket nem mondok. Az kimondható, hogy egyeztettek választási szövetséget, és hogy ebből ki milyen következtetést von le, azt mindenkinek a saját lelkiismeretére bízom. Nem fogom különböző minősítésekkel terhelni a kialakult helyzetet.

– Mi lesz az LMP sorsa? Nem ön az első távozó, és ezzel a frakció is megszűnik.
– Én azt gondolom, hogy nagyon közel van az a pillanat, amikor ki lesz mondva, hogy megszűnik az LMP.

– És mi lesz utána?
– Azt látom, hogy Ungár Péter már legalább egy éve próbál felépíteni egy LMP utódszervezetet. Jelen pillanatban azt látjuk, hogy ezt Podmaniczky Mozgalomnak fogják hívni, egyértelműen lehet látni. Maga a főpolgármesteri kampány is bemutatta, hogy a résztvevők már nem abban érdekeltek, hogy az LMP-t vigyék tovább, hanem megpróbálják magukat eltávolítani az egykor szebb napokat megélt párttól, és próbálnak egy olyan történetet felrajzolni, mintha egy LMP-től teljesen független szerveződés jött volna létre. Ennek eszköze, többek között Vitézy Dávid.

– Nyilván hosszan lehetne boncolgatni, de ön szerint hol ment félre ez az egész LMP-történet?
– Nagyon nehéz megmondani, és én nem is nagyon venném a bátorságot, hogy rámutassak egy pillanatra, amikor félrement. Számomra idén szeptemberben csúszott félre végérvényesen.

– Pár éve még önt is árulónak tartotta Hadházy Ákos, és arról beszélt, hogy vannak mások is. Akkor ő még tévedett?
– Persze, hogy akkor sem volt igaz. És én azt gondolom, hogy utána Hadházy Ákos maga is belátta ezt a tévedését a hétfő reggeli posztjával.

– Hogyan tovább önnek?
– Ahogy eddig is: megyek tovább, mindent meg fogunk annak érdekében tenni, hogy a szennyezések ne mérgezzék meg az itt élőket. Ha jó minőségben csinálom ezt a munkát, akkor van folytatás, ha nem, akkor nem, ilyen egyszerű a jövő.

– Schiffer András volt LMP-elnök szerint önt nem is ismerik a választókerületében.
– Kivéve azt a kétszer húszezer embert, aki '18-ban és '22-ben rám szavazott.