A DK-s Komáromi Zoltán lehet az egyik jelölt az erzsébetvárosi időközi választáson

A DK-s Komáromi Zoltán lehet az egyik jelölt az erzsébetvárosi időközi választáson

Komáromi Zoltán (Fotó: MTI/Balogh Zoltán)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Komáromi Zoltán, a Demokratikus Koalíció (DK) egészségpolitikusa lehet a párt jelöltje Erzsébetvárosban abban a választókerületben, amelynek képviselője, a DK-s Borka-Szász Tamás lopási ügye miatt lemondott a mandátumáról. A Magyar Hang információi szerint a háziorvosként praktizáló, DK-tag szakemberrel egyeztettek a jelöltségről. Komáromi Zoltán érdeklődésünkre a jelöltségről való beszélgetés tényét elismerte, ugyanakkor hangsúlyozta: nem született döntés a kérdésben. Úgy tudni, nem ugrana el a feladat elől. Nyilatkozni azonban nem kívánt.

Ugyanakkor hivatalosan az sem dőlt el, hogy egy jelölt mögé állnak-e be az ellenzéki pártok. Mindenesetre a 2019-es választás előtt ebben a választókerületben a DK jelölhetett, ezért ha közös jelöltet indítanak, azt jó eséllyel adhatja ismét a Gyurcsány Ferenc vezette szervezet.

Komáromi Zoltán egészségügyi kérdésekben gyakran megnyilvánuló szakorvos, a XII. kerületben háziorvosként dolgozik. Korábban az Együtt pártban politizált. 2014-ben egyik kihívója volt Pokorni Zoltán (Fidesz–KDNP) polgármesternek a budai kerületben, ám Pokorni simán nyert. Komáromi akkor listán szerzett képviselői mandátumot a hegyvidéki önkormányzatban. Az Együttből 2018-ban lépett ki. A szakorvos 2019 óta tagja a Demokratikus Koalíciónak. A tavalyi választási kampányban segítette Niedermüller Pétert, a DK és az ellenzék VII. kerületi polgármester-jelöltjét, aki egyébként nyert is. Egy 2014-es interjú szerint az Erzsébet- és Terézváros határát jelentő Király utcában él.

Mint ismert, a főváros VII. kerületében a DK-s Borka-Szász Tamás lemondása miatt van szükség időközi képviselő-választásra. Borka-Szász október 16-án mondott le képviselői mandátumáról, miután Erzsébetváros polgármesteri hivatalában házkutatást tartottak a nyomozók. A DK és Niedermüller Péter polgármester is arról írt a maga közleményében, hogy a párt egyik képviselője áramot lopott a hivatal irodájában. Borka-Szász Tamás a történtek után a Demokratikus Koalícióból is kilépett. Erzsébetváros korábbi polgármestere, a fideszes Bajkai István az ügy kirobbanása után a Telexnek azt mondta, hogy Borka-Szász irodájában bitcoinbányát üzemeltettek a gépeken, a rendőrök több számítógépet lefoglaltak.

Az éppen szerdán derült ki, hogy a kerület Helyi Választási Bizottsága 2021. január 24-re tűzte ki az időközi választás napját. A képviselő-jelöltek 2020. december 5-től vehetik fel az ajánlóíveket, jelöltet pedig legkésőbb 2020. december 21-én 16 óráig lehet állítani.

2019-ben egyébként Borka-Szász a szavazatok 54,7 százalékát begyűjtve győzött (999 szavazat) Erzsébetváros 4-es számú egyéni választókerületében. A Fidesz jelöltje, Benedek Zsolt a szavazatok 33,4 százalékát kapta (644 szavazat). Benedek Zsolt ugyanakkor kompenzációs listáról mandátumhoz jutott, így ő tagja a képviselő-testületnek. Mivel rajta kívül két képviselője van kormánypártnak, Niedermüller Péternek kényelmes többsége van a testületben.