Csárdi Antal kilép az LMP-ből és az év végéig az országgyűlési frakcióból is

Csárdi Antal kilép az LMP-ből és az év végéig az országgyűlési frakcióból is

Csárdi Antal (Forrás: Facebook/LMP - Magyarország Zöld Pártja)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Kilépett az LMP-ből Csárdi Antal országgyűlési képviselő, aki ezt a Facebookon jelentette be.
„15 évig voltam a párt tagja. Sokat köszönhetek egykori politikai közösségemnek, ezért rendkívül fájdalmas a döntés. Olyan döntések, események kényszerítették ki döntésemet, melyek ismeretében nem csukhatom be a szemem. A politika, értékválasztás. Ma szomorúan kell szembenéznem azzal a ténnyel, hogy kibékíthetetlen ellentét van az LMP és az én politikai alapértékeim között” – írja, hozzátéve, hogy közszereplőként, egyéni országgyűlési képviselőként a közvélemény és a választói felé tájékoztatási kötelezettsége van, ezért a következő napokban kertelés, takargatás nélkül fogja megosztani a közvéleménnyel a kilépéséhez vezető eseményeket.
„A kilépési folyamat elindult nemcsak a pártból, hanem az országgyűlési frakcióból is. Az ideológiai távolság, ami kialakult, értelmezhetetlenné tenné, hogy akár fél lábbal része maradjak ennek az egykor szebb napokat megélt pártnak. A frakcióból való kilépésem, ami a jelenlegi tudásom szerint az LMP-frakció megszűnését is eredményezi, akkor történik meg hivatalosan, ha megbizonyosodtam róla, hogy a frakciónál dolgozó munkatársak egzisztenciális helyzete potenciálisan biztosított, de mindenképpen még ebben az évben” – írta.

Pár nappal ezelőtt a Magyar Hang is megírta, hogy Csárdi fontolgatja ezt a lépést. Mivel így a frakció a szükséges öt fős létszám alá csökken, négyen maradnak, ami nem elég a fennmaradáshoz. A Magyar Hang megkereste az ügyben az LMP társelnökét, Ungár Pétert, aki akkor azzal kommentálta Csárdi döntését: „Akármerre is tart az útja, munkasikereket szeretnék neki kívánni”. Arra a kérdésünkre, mi lesz, ha az LMP frakció nélkül marad, Ungár azt mondta: „akkor frakció nélkül folytatjuk a működésünket, volt már ilyen az LMP történetében”, de más kommentárt nem kívánt fűzni Csárdi távozásához.

Mindenesetre érdekes, hogy Schiffer András, a párt alapítója, aki 2018-ban hagyta ott az LMP-t, ezt írta Csárdi posztja alá: „A mandátumodat nem kéne véletlenül visszaadnod? Tudod, amit kizárólag Ungár Péternek és Gyurcsány Ferencnek köszönhettél, 2018-ban is és 2022-ben is.” 

Csárdi Antal egyike azon ellenzéki politikusoknak, akik egyéni körzetekben is tudtak nyerni, a politikus Budapest 1. számú országgyűlési egyéni választókerületének (OEVK) képviselője 2018 óta.

A bejelentéssel egyidejűleg Csárdival interjút közölt a 444.hu, ahol azt mondta: „A szememben az LMP megszűnt ellenzéki pártnak lenni. Ez nem csak úgy lóg a levegőben: egy számomra rendkívül megbízhatónak tartott személytől eljutott hozzám egy olyan bizonyíték, ami igazolja, hogy még azelőtt, hogy a kongresszus döntött volna a Vitézy-projektről, előrehaladott egyeztetések zajlottak Rogán Antal, Vitézy Dávid és a párt vezetése között.” Kérdésre válaszolva hozzátette: a párt vezetése Ungár Pétert jelenti.

Csárdi ugyanakkor azt is elmondta, hogy véleménye szerint az LMP-nek az ő mostani lépése nélkül is vége van.