Csopak csatát nyert a balatoni beépítési háborúban

Csopak csatát nyert a balatoni beépítési háborúban

Demonstráció a szabad Balaton-partért (Fotó: Magyar Hang/Grimm Balázs)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A Kerekedi-öböl egy természetvédelmi terület Csopak és Balatonfüred között. A 64 hektáros övezet a Balaton északi partjának egyik legnagyobb, még valamennyire érintetlen partszakasza, 1992 óta a Balaton-felvidéki Nemzeti Park védettségében áll. Nemrég még erdős terület volt, a tulajdonosa azonban július végén kivágatta a fák jó részét. A helyiek innen értesültek arról, hogy valami készül az öbölben. Apartmanház-komplexum, mi más! (…) A kormányhivatal megállapította, hogy a fakivágás illegális volt, valamint azt is, hogy a Kerekedi-öbölbe tervezett apartmanház-komplexum nem épülhet meg, hiszen a terület Natura 2000-es besorolású.

(...)

Az Összefogás a Balatonért Egyesület még ezt megelőzően „Stop! Kerekedi-öböl!” címmel felvonulást hirdetett a tervezett beruházások ellen szeptember 26- ra, amit a fejlemények tükrében is megtartottak, a tiltakozás helyett ünneplést hirdetve.
– És ez is a baj része – mondja a felhívást kezdeményező úr a maszkja mögül: – Félnek az itteniek.
– Mitől?
– A hatalomtól. Tudja, itt nagyon sokan önkormányzati munkahelyeken dolgoznak, féltik az állásukat, nem mernek felvonulni, mert akkor percek alatt kitudódik, hogy a polgármester ellen vannak, és annyi nekik.

(...)

A Kerekedi-öböl ügyében szerettük volna megszólaltatni Ambrus Tibort, Csopak polgármesterét is, nem sikerült. Írt viszont egy Facebook-bejegyzést amelyben – többek közt – ezt üzente a civileknek: „Én most azt kérem Önöktől, hogy ne tegyék még le a fegyvereiket, még ne ünnepeljenek önfeledten, mert van olyan ügy, ami mellé még nagyobb összefogásra lesz szükség. (…) Van egy másik terület, ahol a beépítés fenyegetése sokkal konkrétabb és valósabb, mint a Kerekedi-öbölben volt. (…) Képviselőtársaimmal azt szeretnénk, hogy a terület maradjon közpark, ahol sétálni lehet, ahol le lehet jutni a vízhez szabadon. Szeretnénk elbontani a jogellenesen épített kerítést, padokkal, új növényekkel színesíteni a teret.”

A helyszínen készült teljes riportot elolvashatják a Magyar Hang október 2-án megjelent 2020/40. számában.

Hetilapunkat megvásárolhatja az újságárusoknál, valamint elektronikus formában! És hogy mit talál még a 2020/40. számban? Itt megnézheti!