Debrecen fideszes polgármestere is kéri a „kiskapus” környezetszennyezési rendelet visszavonását

Debrecen fideszes polgármestere is kéri a „kiskapus” környezetszennyezési rendelet visszavonását

Papp László, Debrecen polgármestere (Fotó: Papp László Facebook oldala)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

– Meggyőződésem, hogy környezetvédelmi kérdésekben az állami szervekbe vetett közbizalom alapja a következetes és szigorú hatósági fellépés. Így születhetett meg Debrecenben az ország legszigorúbb, az európai uniós előírásokon is messze túlmutató környezetvédelmi engedélye a CATL üzeme kapcsán. Ebből következően elfogadhatatlannak tartom, hogy olyan szabályozás legyen érvényben, ami lehetővé teszi, hogy a szabályt szegők környezetvédelmi szerződést kössenek a kormányhivatalokkal – írja lapunkhoz is eljutott közleményében Papp László, Debrecen polgármestere. 

Mint megírtuk, a kormány nemrég olyan rendeletet hozott, hogy ha egy cég környezeti kárt okoz, akkor szerződést köthet az illetékes hatóságokkal, melyben vállalja a károk megszüntetését. Amennyiben egy ilyen szerződés létrejön, akkor a cég elkerülheti a komoly szankciókat, mint például az üzemének ideiglenes bezárását, de még a pénzbírságot is. Az Energiaügyi Minisztérium azt állította, hogy a rendelet csak a kohászati ágazatra vonatkozik, ezért azt ígérték, pontosítják a jogszabályt. Erre azonban mindeddig nem került sor. 

Papp László is erre az ígéretre emlékeztette a kormányt közleményében: mint írja, úgy volt, hogy csak működő kohászati üzemekre vonatkozik a rendelet, de szerinte a szavakat most már tetteknek kell követnie. Fontosnak nevezte a Dunaferr megmentését célzó törekvést, de ez szerinte nem járhat együtt azzal, hogy bárki kibúvót találjon a környezetvédelmi szabályok alól. – Különösen nem vonatkozhat semmilyen könnyítés az akkumulátorgyárakra. Olyan szabályozásra van szükség, amely garanciát ad mindenki számára, hogy más vállalatok még elméletben sem élhetnek vissza a jogszabály adta lehetőséggel – fogalmazott. Ezért felkéri a magyar kormányt, hogy vonja vissza az érintett rendeletet.

Gondola Zsolt, a Civil Fórum Debrecen Egyesület önkormányzati képviselője a fentiekkel kapcsolatban a Népszavának elmondta: minden olyan kezdeményezést támogatnak, ami a környezetvédelmi szabályokat szigorítja, de az emberek igazából abban érdekeltek, hogy sem Debrecenben, sem az ország más városaiban eleve ne legyenek olyan üzemek, akkumulátorgyárak, amelyek esetében egyáltalán szóba jöhet e rendelet alkalmazása.