DK: a kormány ne próbáljon meg éket verni a szakszervezetek és az önkormányzatok közé

DK: a kormány ne próbáljon meg éket verni a szakszervezetek és az önkormányzatok közé

Kordás László

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A Demokratikus Koalíció (DK) felszólítja a kormányt, hogy ne próbáljon meg éket verni a szakszervezetek és az önkormányzatok közé azzal, hogy jövőre is elvonja az iparűzésiadó-bevételek felét. Kordás László, a DK szakpolitikusa, a Magyar Szakszervezeti Szövetség volt elnöke szombati online sajtótájékoztatóján felidézte: a kormány a jövő évi minimálbérről szóló megállapodásban rögzítette, hogy 2022-ben is elvonja az iparűzési adó ötven százalékát az önkormányzatoktól.

Ez azt jelenti, csökken az önkormányzatok lehetősége, hogy az önkormányzati cégeknél, az önkormányzatok által fenntartott intézményeknél a dolgozók jogos bérkövetelésének eleget tegyenek – magyarázta. A politikus felszólította a kormányt, „hagyjon fel az önkormányzatok sanyargatásával”, biztosítsa a szolgáltatások ellátásához és a munkavállalók jogos béremeléséhez szükséges forrásokat a helyhatóságoknak.

Azt mondta, az önkormányzatok jó kapcsolatokat építettek ki a szakszervezetekkel, és ezt próbálja a kormány most tönkretenni, de ez „nem fog sikerülni”. Jelezte: szeretnék, ha a kormány minden önkormányzatot egyformán támogatna, egyformán kompenzálná a kiesett iparűzési adót az ellenzéki és kormánypárti önkormányzatoknál.

Megismételte: a DK kiáll az európai minimálbér bevezetése mellett, mert akkor azonos módszertan szerint történne minden évben a minimálbér emelése, „nem lenne szükség ilyen kiegészítő, politikai célzatú döntések meghozatalára és nem kényszerítené arra a szociális partnereket, hogy amennyiben akarják a minimálbér-emelést, kényszerűségből belemenjenek ilyen alkukba”.

(MTI)