Egy budapesti gimnázium tanára megírta, mennyire keveset keres

Egy budapesti gimnázium tanára megírta, mennyire keveset keres

Fotó: Unsplash/Christian Dubovan

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A közösségi oldalán írt egy budai elitgimnázium pedagógusa arról, hogy méltatlanul kevésnek érzi a pedagógusként kereshető bért, és attól tart, hogy emiatt az elhivatottság sem lesz képes a katedrán tartani a pályatársait, és az oktatás más területein dolgozókat – vette észre a Telex.hu.

A tanárnő felidézte: a napokban egy pályakezdő pedagógus névtelenül tett közzé egy nyílt levelet, ez indította arra, hogy ő is beszéljen a fizetéséről. „Sokáig azt gondoltam, hogy nem szeretnék a fizetésemről beszélni, mert ez magánügy, méltatlan ezt emlegetni, kínosnak érzem az egészet, és azt sem szeretném, ha sajnálkozni kezdene bárki. Utóbbit most sem szeretném, de mégis úgy érzem, hogy itt az ideje szólni a pedagógusbérekről is, hiszen ez is társadalmi probléma” – kezdte bejegyzését.

Leírta: a negyedik tanévében, egy osztály elballagtatása után, az úgynevezett pedagógus életpályamodellben gyakornoki szintet meghaladva jelenleg 178 193 forint a nettó fizetése. Ez ugyanakkor a szakmai ágazati pótlékkal kiegészült bére, mert az alapilletménye nagyjából 160 000 forint. A következő havi fizetése az újabb pótlékemelés miatt 207 000 forintra emelkedik. – Nem a fizetésem nő tehát, hanem a pótlékom, ami bármikor elvehető – jelezte. Magyarázatként hozzáfűzte, a pedagógusbéreket még mindig – most, a minimálbér emelése után is – a 2014-es minimálbérhez kötik.

Közölte: azért tud pedagógusként dolgozni, mert a szüleinek köszönhetően nem kell albérletet fizetnie. – Hó végén így is kétszer meggondolom, vegyek-e gyümölcsöt… 178 193 forintból nem lehet tisztességesen megélni, az pedig fel sem merül, hogy megtakarítást halmozzak fel. És itt jönnek szembe azok az egzisztenciális szorongást okozó nagy kérdések, hogy meddig élhetek abban a lakásban, amiben jelenleg, lesz-e valaha autóm, és ha eszembe jutna családot alapítani, miből tudnék felnevelni egy gyereket. Teljesen kilátástalan anyagi helyzetet okoz, ha valaki a gyerekeket választja hivatásául. Kezdőként és 30 éve a pályán lévő kolléga esetében is – magyarázta.

Hozzátette, ugyanez vonatkozik az óvodapedagógusokra, iskolapszichológusokra, karbantartókra, technikai dolgozókra, takarítókra. (…) Az iskolában a mindennapok gördülékenységéért, a tiszta és biztonságos környezetért, a gyerekek neveléséért dolgozó emberek méltatlanul kevés pénzért dolgoznak. És el fognak fogyni – írta.

Kitért arra is, hogy sok olyan kollégája van, aki másodállást, plusz munkát vállal azért, mert az elsődleges munkahelye nem fizeti meg. – Elhivatottságból pedig (bármilyen patetikusan is hangzik ez a szó) még befagyasztott árú élelmiszert sem lehet venni. És az elhivatottság is meg fog kopni előbb-utóbb, mert az anyagiak mellett rengeteg másik sebből is vérzik az oktatási rendszer – tette hozzá.