Egy fővárosi középiskola 24 tanára is csatlakozott az újabb polgári engedetlenségi akcióhoz

Egy fővárosi középiskola 24 tanára is csatlakozott az újabb polgári engedetlenségi akcióhoz

A VI. kerületi Kölcsey Ferenc Gimnázium csatlakozó pedagógusai

Fotó: Facebook.com

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A Budapest VI. Kerületi Kölcsey Ferenc Gimnázium 24 pedagógusa is csatlakozik a polgári engedetlenségi mozgalomhoz, amelyet a Budaörsi Illyés Gyula Gimnázium, Szakgimnázium és Technikum hirdetett meg. A VI. kerületi intézmény közlése szerint 2022 szeptemberétől polgári engedetlenség keretében ismét kiállnak szakmájuk méltóságáért, munkakörülményeik javításáért, a diákok jövőjéért, egy jobb, szabadabb, demokratikusabb oktatási rendszerért – írták a Tanítanék Mozgalom Facebook-oldalán.

A budaörsi intézmény június 9-én tette közzé felhívását. Mint arról beszámoltunk, ebben arról írtak, hogy néhányan reménykedtek, hogy az új kormány megalakulásával a magyar pedagógustársadalom lesújtó helyzete végre napirendre kerül. Eddig azonban nem kaptak mást, csak cinikus mondatokat. – Csak az utóbbi hetekben egymást érték vezető politikusok kijelentései, amik arról tanúskodnak, hogy a kormány nemhogy nem szándékozik változtatni a közoktatás eddigi kezelésén, de kifejezetten ellenségnek tekinti a pedagógusokat – olvasható a Tiltakozás című levélben.

Azt is hüledezve vették tudomásul, hogy „az oktatást a civilizált országokban egészen szokatlanul a belügyminiszter irányítása alá helyezik”. Azt is sérelmezik, hogy a parlamenti többség a használhatatlanságig korlátozta a sztrájkjogukat, illetve konkrét szankciókkal fenyegeti a polgári ellenálláshoz esetleg folyamodó magyar pedagógusokat.

– Mivel azonban tényleg minden jogszabályi lehetőségünket megvonták az elégedetlenségünk kifejezésére, nem marad más választásunk, mint egzisztenciális kockázatok árán is a polgári ellenállás eszközéhez nyúlni – szögezték le.

A közkeletűen polgári engedetlenségnek nevezett, Magyarországon ritkán alkalmazott eszköz esetükben a következő lehetőségeket tartalmazza:

• a tanórák megtartásának megtagadását,
• minden iskolán kívüli, eddig tanárok vezette programoktól való távolmaradást,
• az érettségiztetés megtagadását,
• minden adminisztratív teendőnk (pl. naplóvezetés, bizonyítvány hitelesítés) felfüggesztését.