Egy hét alatt közel duplájára nőtt a koronavírus áldozatainak száma

Egy hét alatt közel duplájára nőtt a koronavírus áldozatainak száma

Orvos és ápolók beteget látnak el a Jósa András Oktatókórház COVID-intenzív osztályán Nyíregyházán 2020. november 25-én (Fotó: MTI/Balázs Attila)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Összesen 96-an haltak meg július utolsó hetében a koronavírus-fertőzöttként, többségében idős vagy krónikus betegek –derül ki a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) szerdán megjelent összefoglalójából.

Az NNK heti bontású adatokat közöl, ez alapján pedig az derül ki, hogy a július 18-24. közötti héthez képest – amikor egy hét alatt 54 áldozatról emlékeztek meg – egy hét alatt közel duplájára nőtt a covidos, jegyzett halálesetek száma. Érdemes felidézni, hogy június utolsó hetében (június 27- július 3.) még csak 14 covidos elhunytról számolt be az NNK – vagyis egy hónap leforgása alatt közel hétszeresére emelkedett a koronavírusos esetek mortalitása.

Brutálisan nő a friss fertőzések mutatója is, és ezt is csak egy több hetes összevetés jelzi csak igazán:  Június utolsó hetében 4663, július 4-10. között 8036 megbetegedést regisztráltak. A rákövetkező héten (július 11-17.) 10255 új esetről értesült az NKK, majd fertőzések száma hetente újra növekedésnek indult: július 18-24. között 14402, az aktuális, tehát múlt hétről szóló jelentésben pedig már 21840 új esetről tájékoztattak. Ami azt jelenti, hogy egy hét alatt másfélszeresére, egy hónap alatt pedig több mint négy és félszeresére nőtt ismert, új covid-megbetegedése száma.

A fertőzési mutatókat kevésbé drasztikusan, de követi a kórházban ápolt betegek számának növekedése is: június utolsó hetében még 488 fertőzött szorult kórházi kezelésre, a legfrissebb közleményben viszont már 1593 ilyen esetről tudósít az NNK.

Az egyértelműen felfutó fertőzési és halálozási adatokat a Nemzeti Népegészségügyi Központ mindezt következetesen enyhe növekedésnek nevezi heti összefoglalóiban.