Bige László: Egy nap alatt eladhatnám a műtrágyámat

Bige László: Egy nap alatt eladhatnám a műtrágyámat

Bige László, a Bige Holding Csoport tulajdonosa Nyíregyházán 2014. december 23-án (Fotó: MTI Fotó: Balázs Attila)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az európai műtrágyagyárak 70 százaléka áll, még azok is, amelyek tengerpartok közelében vannak, és esetenként saját ammónialefejtővel rendelkeznek. Pár héttel ezelőtt a péti Nitrogénművek is leállította a termelést, miután olyan földgázárak alakultak ki, amelyek mellett már nem lehet olyan áron gyártani, amire lesz is kereslet – mondta el a Bige László az Indexnek.

Bige azt is hangsúlyozta, az átmeneti leállításról azután döntöttek, hogy az őszi mezőgazdasági szezonkezdetre a raktáraikat feltöltötték a különféle összetételű nitrogénműtrágyákból. Műtrágya-üzemük továbbra is a belföldi piac, vagyis a gazdák és agrárcégek ellátására koncentrál, kapacitásuk pedig a hazai igények közel hatvan százalékát elégíti ki. Ugyanakkor olyan nagy a műtrágyára irányuló kereslet, hogy raktárkészletüket egy napon belül el tudnák adni, mondta az üzletember.

A műtrágyakirálynak is nevezett Bige László ezzel finoman üzenhetett a magyar kormánynak, mely régóta jogi- hatósági csatározást folytat a vállalkozóval.

 Bigét vádolták már azzal, hogy megkárosította saját cégét, miközben kenőpénzt fogadott el. Két év alatt 17-szer vonultak ki a rendőrök a tulajdonában lévő szolnoki gyárhoz, a hulladékgazdálkodás rendjének megsértését gyanítva. A Gazdasági és Versenyhivatal pedig 11 milliárdos, Kúria által is jóváhagyott bírságot szabott ki a Nitrogénművek csoportra, azzal azzal vádolva a Bige-érdekcsoportot, hogy más piaci szereplőkkel összefogva kartelleztek.

A választási kampányban az ellenzéket támogató nagyvállalkozó -  aki 112 milliárdos vagyonával Magyarország 10. leggazdagabb emberének számít – úgy látja, az Orbán-kabinet szeretne hozzájutni cégcsoportjához, lehetőleg ingyen.

Az Index cikkét teljes terjedelmében,  további Bige-idézetekkel ide kattintva olvashatják el.