Egyeztettek a kormánypártok az ellenzékkel a rendkívüli jogrendről

Egyeztettek a kormánypártok az ellenzékkel a rendkívüli jogrendről

Kocsis Máté (Fotó: Facebook/Kocsis Máté hivatalos oldala)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Csütörtökön hétpárti egyeztetést tartottak a rendkívüli jogrendről és annak 90 napos meghosszabbításáról – derült ki Kocsis Máté Fidesz-frakcióvezető Facebook-posztjából.

A körülbelül egy órán át tartó megbeszélésen a kormánypártiak – a kabinet részéről Varga Judit igazságügyminiszter volt jelen – azt taglalták, miért kellene az ellenzékieknek is megszavazniuk a rendkívüli jogrend 90 napos meghosszabbítását. Mint lapunk is hírül adta, Orbán Viktor kedden jelentette be, hogy ismét veszélyhelyzetet hirdet a kormány, és ennek 90 napos meghosszabbításához kérik az Országgyűlés támogatását.

A tavaszi első hullám idején is volt egyeztetés arról, hogy az ellenzék támogassa az Országgyűlésben az akkor is elrendelt veszélyhelyzet meghosszabbítását. Akkor azonban nem adott meg a kormány konkrét határidőt, az ellenzéki pártok pedig így nem járultak hozzá egy időkorlát nélküli felhatalmazáshoz. Ettől függetlenül korlátlan időre megszavazták ezt a kétharmados többséget adó fideszes képviselők, így az ellenzék elutasítása mellett is átment a javaslat. Úgy tűnik a kormány most csak 90 napra kéri a jóváhagyást, ehhez a Fidesz-KDNP-frakció szavazatai is elegendőek lennének, ezért szimbolikus jelentősége lehet a mostani egyeztetésnek.

Kocsis Máté, nem éppen barátságos hangnemben, még a következőket írta: „Arra kérjük a baloldali pártokat és baloldali politikusokat, támogassák a javaslatot! Tavasszal nem számíthattunk rájuk, akkor nem támogatták a veszélyhelyzet meghosszabbítását, nem szavazták meg a koronavírus-törvényt, külföldön támadták Magyarországot, és még kamuvideót is készítettek a magyar egészségügy lejáratására.”

https://www.facebook.com/kocsismate/posts/10158200833333241

Mint ismert veszélyhelyzet idején a kormány rendeletekkel kormányozhat, vagyis nem kell az Országgyűlés várnia egy-egy döntéssel. Orbán Viktor miniszterelnök a rendkívüli jogrend újbóli bevezetésekor ezt azzal indokolta, hogy mivel a vírus is gyorsan terjed, a válaszoknak is gyorsan meg kell születniük.

A kormány csütörtökön benyújtotta az Országgyűlésnek a rendkívüli jogrendről szóló törvényjavaslatot. „A koronavírus továbbra is erőteljesen terjed minden európai országban, így Magyarországon is. Kiemelt célunk, hogy az emberéleteket megvédjük, ehhez azonban gyors döntésekre van szükség” – mondta erről Dömötör Csaba egy online videóban. A Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkára szerint a veszélyhelyzet alatti rendkívüli jogrend megteremti ennek az alapjait. Más uniós országok is életbe léptettek hasonló intézkedéseket.

Mint hozzátette, minden parlamenti pártot arra kérnek, hogy segítse a járvány elleni védekezést.