Egyik nyomornegyedből a másikba költöztethetik az ott lakókat Pécsen

Egyik nyomornegyedből a másikba költöztethetik az ott lakókat Pécsen

A pécsi Lánc utca (Fotó: Grimm Balázs/Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Folytatta az „adategyeztetéseket” Pécsen, a hírhedt Lánc utcában a rendőrség, aminek eredményeként csütörtökön (június 17-én) 13-an kaptak 20-20 ezer forintos bírságot önkényes lakásfoglalás miatt. Olyanok is, akiknek élő bérleti szerződésük van az önkormányzattal.

A hivatal dolgozóival együtt végzett akció meglehetősen kaotikusra sikeredett, volt aki kapott idézést, volt, aki nem, az is követhetetlen volt, hogy kit hova idéznek be és mi alapján ítélnek el – mondta el a Magyar Hangnak Aradi Fanni, a Pécsi hajlék nélkül és lakásszegénységben élő emberek érdekvédelmi csoportja, A Város Mindenkié Pécs (AVM) aktivistája. Olyan lakó is akadt, aki ellen egyszer már lefolytatták az eljárást ugyanazért a szabálysértésért – tette hozzá. 

Mint arról korábbi riportunkban beszámoltunk, az önkormányzat áprilisban kezdett ellenőrzésekbe, hogy rendezzék a pécsi bérlakásokban élők helyzetét, így a Lánc utcai lakók viszonyait is. A városvezetés szerint örökölt helyzetet kell rendezniük, mivel „a csaknem 120 lakásos bérlakástömbben a tisztességes bérlők és a környék lakóinak életét negatívan befolyásoló események történtek az elmúlt években”. Az önkormányzattal szerződésben álló lakók többször jelezték, hogy a bérlők mellett önkényes lakásfoglalók jelentek meg. Ők a korábbi lakók által elhagyott lakásokat törték fel, és költöztek be illegálisan; szerződéssel azóta sem rendelkeznek, lakbért és közüzemi díjakat évek óta nem fizetnek, viszont használják, és sok esetben tönkreteszik az ingatlanokat. – Több esetben felmerült, hogy az így, törvénytelenül elfoglalt lakásokat további törvénytelenségekre (kábítószer-terjesztésre, prostitúcióra) használják, ezt az önkormányzat nem hagyhatta szó nélkül – közölte a városvezetés.

Az önkényes lakásfoglalókról tudni kell, közülük többen is gyermekeiket egyedül nevelő édesanyák, akiknek nem volt más választásuk, ha szerették volna elkerülni, hogy a gyámügy elvegye tőlük a gyerekeiket. Többen közülük évek óta vártak önkormányzati lakásra, nem kaptak. Az egyik anyuka azt mesélte, hogy a penészes falú otthonában bedőlt egy fal, ezért nem tudott mit tenni, idejött, és feltört egy lakást. Azonnal rendőrt hívott magára, bármilyen furcsán hangzik, így legalizálta illegális helyzetét. 

A jogvédők szeretnék megakadályozni a kilakoltatásokat, és emellett nyomós érveik is vannak, néhány lakó viszont kifejezetten szorgalmazná azt. Tény, hogy sok az önkényes lakásfoglaló, temérdek viszont az üres lakás is, mert szándékosan nem költöztetnek ide új embereket. A lakásokat ellenben számtalanszor nepperek adják el a jogi háttérről mit sem tudóknak, az egyik jogosan itt lakó szerint olyan is előfordul, hogy kétezer forintért. 

Visszatérve a csütörtöki bírságolásokra: a bíróság szabálysértési eljárásban nem hallgat meg tanúkat, a döntése után lehet tárgyalást kérni, a Város Mindenkié az Utcajogász Egyesület segítségével most ezen dolgozik a lakók felhatalmazása alapján. 

Túl azon, hogy sok szempontból értelmezhetetlen volt a bírságolás, még egy komoly probléma volt vele – hívta fel a figyelmet Müller Tündér, a szervezet másik aktivistája. Mint mondta, az erről szóló értesítést egyetlen ember kapta meg, amin mind a 13 érintett neve és személyes adatai is fel voltak tüntetve, pedig ezek bizalmas adatok. Ez a jogászok szerint felveti annak lehetőségét, hogy az eljárásokat összesítve kezelték, nem egyéni eljárásokban.

A koronavírus miatti hosszú szünet után a város képviselőtestülete kedden ülésezett először. Kóbor József LMP-s képviselő korábban benyújtott írásban két kérdést: konkrétan milyen tervek vonatkoznak a Lánc utcai tömbre (mert hogy a pletykák szerint szó lehet karbantartásról, de kiürítésről is), illetve, hogy a belső kamerarendszer működéséről mi az önkormányzat álláspontja. A polgármester válasza a civilek szerint két szempontból érdekes, azon túl, hogy semmilyen konkrétumot nem tartalmaz. Arra hivatkozik, több körben végeznek adategyeztetést és bérleményellenőrzést, „ami pont azt a célt szolgálja, hogy ennek a konfliktusnak a feloldásában az együttműködésre hajlandó bérlők ne vesztesnek érezzék magukat, vagy ne azt érezzék, hogy az Önkormányzat folyamatosan ultimátumokkal hajlandó csak szóba állni velük” (idézet a válaszból). Ehhez képest most olyanokat büntetnek, akik együttműködnek az önkormányzattal.

A másik, a belső kamerarendszerre vonatkozó kérdésre Péterffy Attila annyit válaszolt, hogy „az azok üzemeltetéséért felelős szervezettől fogok a működésre vonatkozóan pontos paramétereket bekérni, melyről Önt (Kóbor Józsefet – a szerk.) tájékoztatni fogom”. Holott tudvalevő – emlékeztettek a civilek –, hogy már márciusban érkezett bejelentés az önkormányzathoz a belső rendszer hiányáról. A választ egyébként nem olvasták fel a közgyűlésben, mert a kérdés feltevője megcsúszott ebédideje okán nem volt az ülésteremben. Így az ország első offline, rendes közgyűléséről csak annyi került a hírekbe, hogy a DK visszahívja pécsi alpolgármesterét. 

Az AVM aktivistái úgy látják, nyilvánosan továbbra sem körvonalazódik az önkormányzat koncepciója a probléma megoldásában. Hozzátették, a dolog túlmutat önmagán: a Pécshez tartozó egykori bányászfalu, ma szegregált városrész, István-akna lakói az elmúlt hetekben 48 esetben kaptak felszólító levelet arról, hogy hatvan napon belül hagyják el a lakásukat. Ez – tértivevényes levelekről lévén szó – a feladó önkormányzatot is köti, mert meg kell tennie a következő lépést, tehát a kilakoltatást. A helyieknek a lakásügyi osztályon azt mondták, hogy a helyükre majd a Lánc utcában rendesen fizető lakókat költöztetik be.

– Tényeket nem tudni, de az biztos, hogy István-akna lakói teljes bizonytalanságban várják a sorsukat – mondta Aradi Fanni.

A másik oldal, a Lánc utcaiak szintén nem tudnak semmit, az ő esetükben is mindenkinek mást mond a lakásosztály. Annyi kiderült, hogy sok esetben – hiába kérték a lakók – nem hosszabbítja meg a lejáró bérleti szerződéseket az önkormányzat. Indoklás, vagy válasz nélkül. Csak sejtés, de valószínű, hogy ez a várható áthelyezések miatt van. 

Az ügyben korábban feltettük kérdéseinket a pécsi önkormányzatnak, semmit nem reagáltak. A civilek szerint aggasztó, hogy az érintettekkel sem kommunikálnak, semmilyen módon. A leveleikre nem válaszolnak, a személyes megkeresésekkor az ügyintézők elküldik őket. 

A pécsi képviselőtestület keddi ülésen megjelentek a Város Mindenkié aktivistái is, akik egy molinót feszítettek ki, rajta egy idézettel Pécs polgármestere, Péterffy Attila (Mindenki Pécsért Egyesület) 2019-es választási programjából: „Anyagi és szociális segítséget kell nyújtani azoknak, akiket leginkább veszélyeztet a hajléktalanná válás. Nem hagyjuk, hogy egy válás vagy családi probléma bárkit az utcára taszítson. Azonnali segítség kell, mert az utcára kerülés gyors leépüléssel jár.”