Egyre inkább úgy tűnik, Orbán nem Trócsányit szánja Áder utódjául

Egyre inkább úgy tűnik, Orbán nem Trócsányit szánja Áder utódjául

Fotó: Trócsányi László Facebook-oldala

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Nem köztársasági elnök, hanem a Károli Gáspár Református Egyetem rektora lehet Trócsányi László volt igazságügyminiszter, jelenleg a Fidesz–KDNP európai parlamenti képviselője – értesült a Magyar Narancs.

A politikussal kapcsolatban korábban felmerült, a jövő tavasszal leköszönő köztársasági elnök, Áder János utódja lehet. Ám a Narancs.hu információját több egyetemi forrás is megerősítette, hozzátéve, hogy Trócsányi Lászlót 2022. február elsejével nevezik ki rektornak a Károlira. A Narancs szerint az értesülést alátámasztja, hogy a református egyetemet jelenleg Czine Ágnes rektori feladatokkal megbízott rektorhelyettes vezeti, vagyis nincs kinevezett elsőszámú vezetője a felsőoktatási intézménynek.

A lap megkereste Trócsányi Lászlót, aki kérdésükre az értesülést nem cáfolva csupán annyit mondott, „tárgyalásban vagyunk”. Egy másik kérdésre úgy válaszolt, nem kíván lemondani európai parlamenti képviselői mandátumáról.

Trócsányi tagja lett a Szegedi Tudományegyetemet fenntartó és működtető alapítvány kuratóriumának. Ez a rektorsággal nem, a köztársasági elnöki poszttal viszont összeférhetetlen, így – mint a Narancs.hu megjegyzi – kurátori kinevezése átgondolatlannak lenne nevezhető, amennyiben leendő államfőként gondolkodott volna róla Orbán Viktor. Ez inkább azt mutatja, hogy a miniszterelnök fejében már idén tavasszal is más nevek foroghattak Áder János utódaként, mint Trócsányi Lászlóé.