Egyre kevesebben olvassák a Mészároshoz köthető vidéki lapokat

Egyre kevesebben olvassák a Mészároshoz köthető vidéki lapokat

A Mészáros Lőrinchez köthető lapok értékesített példányszámai (Forrás: Mfor/Székely Sarolta)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A MATESZ friss adatai szerint újabb ötezer vevő pártolt el Mészáros lapjaitól; a kormánybarát személy megjelenése azonban nem mindig jelent zuhanórepülést – írja elemzésében az Mfor.

Tovább szűkült a Mészáros Lőrinchez köthető vidéki lapok vásárlóinak köre – derült ki a Magyar Terjesztés-ellenőrző Szövetség (MATESZ) most közölt, 2018 harmadik negyedévére vonatkozó adataiból. A Menedzsment Fórum, az Mfor által feldolgozott statisztikákból az látszik, a Mészároshoz köthető lapok értékesített példányszámai három hónap alatt átlagosan 2,5 százalékkal csökkentek, ami éves szinten már átlagban több mint 13 százalékos mínuszt mutat.

Noha immár évtizedes jelenség a nyomtatott sajtó zsugorodása, a csökkenő példányszámok, ám ez még a piac egyes szegmenseihez képest is jelentősebbnek tűnik. A számok alapján az esés különösen a 2017-es első negyedévet követően pörgött fel.

A vidéki lapok többsége még 2016 őszén kerül Mészáros Lőrinc érdekeltségébe, s ha ezt vesszük figyelembe, akkor azt látjuk, az akkori mintegy 249 ezres példányszámhoz képest mára 195 ezerre esett az értékesített mennyiség. Ami az idei évet illeti, míg egy évvel ezelőtt a vidéki lapokból még közel 225 ezer példány kelt el, 2018 harmadik negyedévében már a 195 ezret sem érte el az eladások száma.

Mint az Mfor írja, a legnagyobb lemorzsolódás a Veszprém megyei laphoz, a Naplóhoz köthető, 27,3 százalékos, így esetükben már a 23 ezret sem éri el az értékesített példányszám. Mögötte 26,4 százalékkal áll a Dunaújvárosi Hírlap, a harmadik legnagyobb vesztes pedig a Fejér Megyei Hírlap 25,7 százalékos eséssel. Csak a harmadik negyedévet nézve is az látszik, a legnagyobb veszteséget is ez utóbbinál, a Fejér Megyei Hírlapnál kellett elkönyvelni, hiszen az eladott 21 414 példány 4,4 százalékkal kevesebb a második negyedévinél. Éves szinten pedig mind közül a legnagyobb zsugorodást regisztrálhatja a lap: 18,6 százalékosat.

Nyomtatott vidéki lapok eladott példányszámai

Ahogy az Mfor azonban megjegyzi, a kormánybarát személy megjelenése nem mindig jelent zuhanórepülést. „A Mészáros Lőrinchez egyelőre még nem köthető további vidéki lapok közül a 2017 utolsó negyedéve óta Andy Vajna tulajdonában lévő Lapcom-kiadványok jól tartják magukat. Bár a piacot általánosságban is jellemző zsugorodás a Kisalföld és Délmagyar esetében is megfigyelhető, de távolról nézve sem látható olyan mértékű beszakadás, mint, ami például a fentebb tárgyalt lapoknál mutatkozott meg” – írják.

Ez utóbbi, azaz a Délmagyar ráadásul a 2014-es első negyedévi 24 111 értékesítetthez képest mindig jobban áll, a legfrissebb adatok szerint az idei harmadik negyedévben 27 536 fogyott belőle átlagban.

Lapcom és Inform Média kiadványok

A Népszava esetében közben továbbra is érződik, hogy a Népszabadság után egykori lapelődünk, a Magyar Nemzet fél évvel ezelőtti megszűnésével új vásárlók ezreire tettek szert, ám a növekedés úgy tűnik, ott is megtorpant. A harmadik negyedévben ugyanis eladott 21 185 példány egy százalékkal marad el a második negyedévitől, viszont éves viszonylatban még mindig 6 százalékos pluszt könyvelhetnek el.

Talán fordulatra utaló emelkedés látszik közben Orbán Viktor kedvenc lapjánál, a Nemzeti Sportnál. Több mint két év után ugyanis először tudták negyedéves szinten növelni az eladást. A MATESZ által közölt 32 374 darabos átlagos értékesítés 1,4 százalékkal magasabb a három hónappal korábbi statisztikánál. Egy éves viszonylatban nézve azonban a mínusz ott is még 8,6 százalékos.

Milyen esélyei vannak a nyomtatott sajtónak a túlélésre? - Magyar Hang

Mik a piaci kilátások, és mi történik, ha az egyedi, nem központosított helyi nyomtatott sajtó eltűnik? Az Egyesült Államokban már akadnak erről felmérések, sajnos Magyarországon egyelőre nem készült olyan kutatás, amely kifejezetten ezt a folyamatot tárná fel.

– A napilapok közül a legnagyobb zuhanást a Blikk könyvelte el. A második negyedévhez képest 11,1 százalékkal csökkent az eladott példányszám (81 178 darabra), amivel éves bázison 18,9 százalékos lett az elmaradás. Egy év alatt a vásárlói ötödét veszítette el a lap. Ezzel szemben a Bors 50 717 darabos eladott példányszáma negyedéves bázison 2, éves bázison pedig 7,8 százalékos csökkenés eredménye lett – írja az Mfor.