Egyre több nyomásgyakorlás éri a független igazságszolgáltatást

Egyre több nyomásgyakorlás éri a független igazságszolgáltatást

Fotó: Unsplash/rawpixel

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

„Az utóbbi időben sajnos egyre több nyomásgyakorlás éri a független igazságszolgáltatást. Lehet ez kívülről is: nem szerencsés, ha politikusok börtönbizniszt emlegetnek, vagy bírák listázását helyezik kilátásba, vagy egyes bírókat »vérbíróknak« neveznek” – mondta az RTL Híradónak Vasvári Csaba, az Országos Bírói Tanács szóvivője.

Szerinte ugyanígy nem szerencsés az sem, hogyha a rendszeren belülről, az igazgatási vezetés részéről éri presszió a bírákat. Elmondta, erre is bőven volt példa az utóbbi időben. „Gondolok itt az Országos Bírói Tanács több tagjának a lemondatására, illetőleg a legújabb ügyre, ami ha igaz, szintet lépést jelent, és nevezhetjük sokkolónak is.”

Vasvári arról az ügyről beszélt, hogy a 444 információi szerint Schadl György, a végrehajtói kar azóta letartóztatott elnöke ki akart szorítani egy másik végrehajtót a praxisából. Úgy érezte, hogy egy bíró akadályozza ebben, ezért bosszúhadjáratot indított ellene. A lehallgatási jegyzőkönyvek arról tanúskodnak, hogy elérte, hogy az igazságszolgáltatás legfelső szintjén is fogadják.

Vasvári megjegyezte: „Ezek a nyomásgyakorlások nyilván hatnak a bírák függetlenségére. Szerintem senki sem szeretné, ha olyan bíró járna el az ügyében, aki nem csak a törvényeknek és a lelkiismeretének engedelmeskedik”.