Éjszakánként le kell állnia a gödi akkumulátorgyárnak

Éjszakánként le kell állnia a gödi akkumulátorgyárnak

A gödi Samsung gyár (Fotó: Magyar Hang/Grimm Balázs)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A Pest megyei kormányhivatal pénteken kiadott környezetvédelmi határozata értelmében felfüggesztik a gödi Samsung SDI akkumulátorgyár éjszakai működését a határértéket túllépő zajszint miatt – tudta meg az Index.

A lap szerint a zajcsökkentési intézkedések ellenére továbbra is túl magas zajszintet ér el a gyár hűtőtornya, valamint a régi kazánházak működése az éjszakai időszakban (este 10 óra és 6 óra között), ezért döntött a kormányhivatal a gyár éjszakai felfüggesztéséről.

A Samsung SDI még 2017 decemberében döntött úgy, hogy 450 milliárd forintos beruházást valósít meg Göd térségében. 2022 januárjában érte el a teljes termelési kapacitását, havonta több mint hatmillió darab akkumulátorcellát szállít, és 1200 új közvetlen munkahelyet teremtett.  A termelés a későbbiekben bővülhet, jelenleg is zajlik a gyárépítés harmadik üteme. Az akkumulátorgyár kapcsán már számos panasz volt, az ugyanis zajos, és egyszer akkumulátorgyártáshoz használt mérgező anyagot is találtak a gödi talajvízben. A gyár ráadásul folyamatosan megszegi a rá vonatkozó előírásokat, a hatóság már többször megbüntette a biztonsági előírások megszegése miatt.

 Frissítés:

A helyben működő környezetvédelmi civil szervezet, a Göd-ÉRT Egyesület kiadott egy közleményt, miszerint valótlan hír jelent meg a hírportálon. „Egy hűtőtorony és a régi kazánház (már működnek az új kazánok!!) működését függesztette fel a hatóság ideiglenesen az éjszakai órákra a zajszintre hivatkozva, ez kiderül a tegnap kiadott, környezethasználati engedélyről szóló határozatból” – fogalmaz az egyesület, hozzátéve, a kiadott engedély valójában biztosítja a gyár további zajos működését – a többi, körülbelül 80 darab zajkeltő forrás korlátozás nélkül működhet.