Elhunyt Suchman Tamás

Elhunyt Suchman Tamás

Suchman Tamás volt szocialista országgyűlési képviselő és miniszter a budapesti gettó felszabadításának 71. évfordulója alkalmából rendezett megemlékezésen a Dohány utcai zsinagógában 2016. január 18-án (Fotó: MTI Fotó: Illyés Tibor)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

68 éves korában elhunyt Suchman Tamás, az MSZP egyik alapítója, korábbi országgyűlési képviselője – közölte vasárnap este a szocialista párt. Mint írták, halálával egy a céljaiért végletekig kitartó, őszinte szakembert vesztettünk el.

Az MSZP felidézte, hogy Suchman Tamás már 21 éves korában a Marcali Járás Hivatalánál dolgozott, tekintélyes életpályája során pedig sosem feledkezett meg szülővárosáról. 1983-tól a Magyar Szocialista Munkáspárt tagja, majd 1989-ben a megalakuló Magyar Szocialista Párt egyik alapító tagja volt. 1990-től képviselője és tanácsnoka volt Marcali város önkormányzatának.

1990 és 2010 között országgyűlési képviselőként dolgozott a Parlamentben. Úgy emlékeztek rá, hogy élete folyamán számtalan tiszteletre méltó és emlékezetes programot vitt véghez, melyeket szívén viselt. 1990-ben Antall József miniszterelnökkel való találkozón indítványozta, hogy Magyarország tárgyaljon Németországgal a magyar zsidóságot megillető kárpótlásról. 1993-ban Schiffer Jánossal benyújtottak egy nyilatkozattervezetet, amely az idegengyűlöletet, a rasszizmust és az antiszemitizmust ítélte el. Később pedig önálló indítványban kezdeményezte a nemzeti és etnikai kisebbségekről szóló törvény módosítását, javaslata a héber nyelv kisebbségek által használt nyelvnek minősítéséről, valamint államilag támogatott tanításáról szólt. 1996. szeptember 15-én átvette az Ipari, Kereskedelmi és Idegenforgalmi Minisztérium vezetését a Horn-kormányban.

Címkék: MSZP, Suchman Tamás