Elkaszálta a Márki-Zay elleni méltatlansági indítványt a hódmezővásárhelyi képviselő-testület

Elkaszálta a Márki-Zay elleni méltatlansági indítványt a hódmezővásárhelyi képviselő-testület

Márki-Zay Péter polgármesterként elnökli a hódmezővásárhelyi közgyűlés ülését. Forrás: Hódmezővásárhely MJVÖ/Csirák Dalma

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Rendkívüli közgyűlésen szavazott a hódmezővásárhelyi képviselő-testület a polgármester ellen indított méltatlansági eljárásról kedden – írja a Telex.

Az önkormányzat Facebook-oldalának tanúsága szerint a képviselők többsége úgy véli, Márki-Zay Péter nem méltatlan polgármesteri tisztségére. A döntés nem meglepő, hiszen az indítványt fideszesek tették, a nagyobbik kormánypárt pedig 2019 óta kisebbségben van a hódmezővásárhelyi képviselő-testületben.

Cseri Tamás, fideszes képviselő azért kezdeményezett szavazást a polgármester méltatlanságáról, mert szerinte Márki-Zay nem tett eleget két, őt elmarasztaló jogerős bírósági ítéletben előírtaknak.

A hódmezővásárhelyi kórház és Havasi Katalin orvosigazgató, a Fidesz helyi elnöke indított személyiségi jogi pert Márki-Zay ellen, az ítélet szerint a sérelemdíj megfizetése mellett a hódmezővásárhelyi polgármesternek helyreigazítást kellett volna közzétennie.

Az eljárást indítványozó Cseri szerint a polgármester ennek nem tett eleget az elmúlt két évben, holott az ítélet szerint 15 napja lett volna rá.

Az ügy pikantériája, hogy az önkormányzat Facebook-oldalán megjelent bejegyzés szerint az egyik ügyben Márki-Zay elküldte a Délmagyar napilapnak a kért helyreigazítást, ám a napilap elhatárolódott ennek közlésétől. Az erről szóló írásos dokumentumot a bejegyzés szerint a végrehajtó is elfogadta, és lezárta az ügyet.

A második esetben pedig a Kúriáig jutott az ügy, ahol kimondták: „Márki-Zay Péternek joga van kritizálni a kórházat, vagyis nem kellett helyreigazítást létrehozni.”