Ellenzéki képviselők: a nyugdíjfolyósítónál alkalmazzák a rabszolgatörvényt

Ellenzéki képviselők: a nyugdíjfolyósítónál alkalmazzák a rabszolgatörvényt

A nyugdíjfolyósítóhoz vonultak a képviselők (Fotó: Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK


– Azért jöttünk ide, hogy az igazgató kinyilvánítsa, nem tartják be a rabszolgatörvényt. Ennek az ellenkezője történt – mondta Varju László, a DK országgyűlési képviselője, miután ellenzéki képviselők egy csoportja a Nyugdíjfolyosító Igazgatóság épületébe vonult, hogy egyeztessen az intézmény vezetőjével a decemberben elfogadott törvényről. A helyszínt az indokolta, hogy a nyugdíjfolyósítóban bevezették a napi 9 órás munkaidőt. A megmozduláson részt vettek az MSZP, a DK, a Párbeszéd, az LMP és a Jobbik képviselői.

Kepli Lajos, a Jobbik alelnöke elmondta, a hasonló munkahelyeken üzemszerűen élnek vissza a munkáltatók, az országgyűlési képviselők feladata ezért már Parlament épületén kívülre tolódott.

Szél Bernadett független országgyűlési képviselő arról beszélt, hogy rosszabb a helyzet mint novemberben, már akkor elképesztően leterheltek voltak az itt dolgozók. Szerinte az emberekkel nem lehet így bánni. Arra a kérdésére, hogy mikor emelik meg a bértömeget 30 százalékkal, az igazgató azt válaszolta a politikusnak két héttel annak hatályba lépése előtt, hogy folyamatban lévő ügyről van szó. Ez Szél szerint elfogadhatatlan, ahogy az is, hogy levegőtlen irodákban, nyáron akár 37 fokos épületben kell dolgozniuk a nyugdíjfolyósító alkalmazottjainak. Szerinte az is felháborító és orwelli világot idéz, hogy az igazgató letagadta, késtek a nyugdíjak januárban. Hangsúlyozta, az ellenzékiek visszatérek, és utánajárnak, hogy valósul majd meg az ígért béremelés.

Szé Bernadett a nyugdíjfolyosító előtt (Fotó: Facebook/Szél Bernadett)

A közszolgálati rabszolgatörvénynek elkeresztelt jogszabály többek között arról szól, hogy a dolgozók munkaidejébe már nem számít bele az ebédszünet. A megyei és fővárosi kormányhivatali dolgozóknak már nem jár kafetéria, az alapszabadság 25-ről 20 napra csökken. Ez a minisztériumok, a kormányhivatalok, a járási hivatalok munkatársait, a nyugdíjfolyósítónál dolgozókat, és Magyar Államkincstár valamennyi alkalmazottját érinti. 

Az ellenzék két hete az esztergomi Suzuki-gyárnál tiltakozott. Akkor a parlamentben egyetlen ellenzéki képviselő sem szólalt fel. Most hétfőn azonban LMP-s és jobbikos politikusok is beszéltek, a többiek közös parlamenti sajtótájékoztató után indultak a nyugdíjfolyósítóhoz, útközben pedig Juncker-Soros plakátokat fújtak össze.

Parlament: az ellenzék nem vesz részt a propagandahétfőkön | Magyar Hang

Sajtótájékoztatók tartott a Parlament folyosóján ellenzéki képviselők egy része a hétfői ülésen való részvétel helyett. MSZP-s, DK-s, jobbikos, párbeszédes és független képviselők is a rabszolgatörvény ellen emelték fel a hangjukat. Szabó Tímea, a Párbeszéd társelnöke elmondta, az elmúlt kilenc évben mindent megtettek azért, hogy képviseljék az embereket.