Élőben lehetett követni a MOK tárgyalását az egészségügyi államtitkárral

Élőben lehetett követni a MOK tárgyalását az egészségügyi államtitkárral

Online lehetett követni a Magyar Orvosi Kamara tárgyalását az egészségügyi államtitkárral (Képernyőfelvétel: Magyar Orvosi Kamara / Facebook)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Csütörtök délután szokatlan formátumban, facebookos élő közvetítés keretében tárgyalt egymással Takács Péter egészségügyért felelős államtitkár és a Magyar Orvosi Kamara vezetősége – vette észre a 444. A megbeszélés több mint két és fél órán át tartott. 

A lap szerint a legnagyobb vitát az váltotta ki a felek között, hogy a kormány részben visszakényszerítené a magánszektorban dolgozó orvosokat az állami rendszerbe. Egy javaslat szerint ugyanis havonta 20 órát kellene dolgoznia az állami ellátásban azoknak az orvosoknak is, akiknek jelenleg csak a magánellátásban van praxisuk. Ez lenne a feltétele ugyanis annak, hogy a szakvizsgával rendelkező orvosok megújíthassák működési engedélyüket, amelyet kötelező megtenniük öt évente. A lap szerint az államtitkár azzal érvelt, hogy azzal szokták kritizálni a kormányt, hogy eltántorítja az embereket a közellátásból, erre most azt sérelmezik, hogy az állami rendszer érdekében tesznek lépéseket. A kamarai tagok viszont úgy látták: a baj azzal van, hogy rengeteg a kidolgozatlan részlet, például az, hogy hol kell majd az érintetteknek dolgoznia vagy épen ki fogja a munkájukat irányítani.

Az egyeztetés alatt derült fény arra is, hogy az orvosoknak öt év alatt 1200 pontot kéne összeszedniük a szakvizsgájuk megújításához. Ehhez a normál rendelési időben végzett munkáért óránként egy pont, a hétvégi, illetve ügyeleti munkáért óránként 2 pont lenne adható. Ez a számítások szerint 5 év alatt körülbelül 3 és fél hónapnyi munkát jelentene, amit tömbösítve is el lehetne végezni. 

Címkék: MOK, Takács Péter