Törvénymódosítás kényszerítené a magánellátásban dolgozó orvosokat az állami rendszerbe

Törvénymódosítás kényszerítené a magánellátásban dolgozó orvosokat az állami rendszerbe

Orvosi gumikesztyű (Forrás: Unsplash)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Havonta 20 órát kellene dolgoznia az állami ellátásban azoknak az orvosoknak is, akiknek jelenleg csak a magánellátásban van praxisuk – derült ki egy új törvénymódosításból, amelyre Kunetz Zsombor egészségügyi szakértő hívta fel a figyelmet. 

Kunetz Zsombor közösségi oldalán arról írt vasárnap, minden szakvizsgával rendelkező orvosnak a műkődési engedélyét öt évente meg kell újítani. Ehhez bizonyos mennyiségű tudományos aktivitás és igazolt orvosi munka szükséges. Ezen orvosi munkát akár az állami rendszerben, akár a magánellátásban, vagy akár külföldi munkavégzéssel is lehetett igazolni. – Most azt akarják bevezetni, hogy a tisztán magánellátásban dolgozók is – mintegy adó, vagy tizedként – havi 20 órát dolgozzanak az állami ellátásban, az Egészségügyi Jogállási törvény alapján, annak hatálya alatt – írta.

Szerinte ezzel a magánellátásban dolgozó orvosokat megpróbálják visszakényszeríteni az állami ellátásba. – Ez olyan például, mintha egy magán angoltanárt arra kényszerítenének, hogy az állami iskolákban is nyomjon le havi 20 órát ahhoz, hogy magántanár lehessen – fejtette ki.

Nemcsak ez okozhat turbulenciát az egészségügyben, hanem az is, hogy egyre nagyobb a bérfeszültség, amiről itt írtunk részletesebben.