Elromlott az ajkai CT, már egy hónapja más városokba kell menni a betegeknek

Elromlott az ajkai CT, már egy hónapja más városokba kell menni a betegeknek

Az ajkai kórház (Fotó: korhazajka.hu)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Már egy hónapja elromlott az ajkai kórház négy éve átadott CT-je, azóta a betegeket más kórházakba irányítják át – derült ki Kunetz Zsombor egészségügyi szakértő 444-en megjelent cikkéből. „Egy bizonyos gyártó által gyártott alkatrészt kellene benne kicserélni, de ennek a műveletnek az összértéke meghaladja azt az egyébként meglehetősen nevetséges összeget, ami felett ők maguk rendelkeznek. Így az igényt először el kell küldeni az Országos Kórházi Főigazgatóságra, ahol majd döntés születik a beruházásról, amit valószínűleg közbeszerzésen kell majd beszerezni, hiába is ismert az a tény, hogy ezt ehhez a készülékhez egyetlen gyártó tudja csak biztosítani. Így könnyen elképzelhető, hogy még további heteket vesz majd igénybe a CT készülék újraindítása” – írta.

Hozzátette: a CT nélkül az egész megye betegellátása komoly hátrányt szenved. Ennek alátámasztásárára egy háziorvos egy zárt csoportból származó Facebook-posztját is bemutatta, amelyben arról írt, hogy egy rosszindulatú daganat-gyanús betegének nem tudnak egy hónapon belül időpontot adni a veszprémi Csolnoky Ferenc Kórházban. Figyelmeztetett, hogy ez oda vezet, hogy rákos betegek nem kapnak időben diagnózist, így ellátást sem.

Az RTL Híradó is megpróbált időpontot foglalni az ajkai kórházban, ott a veszprémi, illetve a keszthelyi kórházat ajánlották. A veszprémi kórház azt közölte, hogy Ajkáról csak a sürgős eseteket fogadhatják, Keszthelyen sürgős esetben egy héten belülre ígértek időpontot.

Kunetz Zsombor hangsúlyozta a Híradónak, ha csúsznak a daganatos betegek kezelései, az késő diagnosztikát, késő kezelést, korai halálozást jelent – sorolta Kunetz Zsombor a tragikus következményeket.

Az RTL kérdésére a megyei irányítóintézmény-vezetőtől érkezett válasz, azt közölték velük, hogy a betegellátás biztosított, a Cholnoky fogadja a betegeket és a daganatgyanús sürgős vizsgálatokat 14 napon belül elvégzik. Hozzátették: a városi intézmény vezetője, miután kiderült a hiba oka, azonnal megindította a feltételes közbeszerzési eljárást.

Címkék: Ajka, CT