Eltűnt a Facebookról a legismertebb magyar politikai mémoldal

Eltűnt a Facebookról a legismertebb magyar politikai mémoldal

Az Illiberal Memes Instagram-oldala még elérhető (Forrás: instagram.com/illiberal.memes/)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Eltűntette a Facebook a legismertebb magyar politikai mémoldalt, az Illiberal Memes-t – derült ki a Telex cikkéből. A jórészt kormánykritikus mémek gyűjtőoldala 71 ezer követővel bírt, a hozzá tartozó Illiberális Mémek Tanácsa zárt csoportban pedig szintén vannak 11,6 ezren.

Az Illiberal Memes Instagram-oldalán az olvasható, próbálják helyreállítani a lapot, de ha nem sikerül, akkor csinálnak másikat. Hozzátették, elsőre úgy tűnik, a törlésnek nincs köze a politikához. Azóta már mémesítették a törlést is: eszerint „hatmillió beoltottnál várhatóan visszaadjuk az Illiberal Memes oldalt.”

„A Facebook indoklása szerint egy több mint 1 évvel ezelőtt kirakott posztért törölték az oldalt, mely a közösségi média szerint sértette a Facebook közösségi alapelveit, azon belül is az öngyilkossággal való viccelődést sérelmezte. Természetesen sosem állna szándékunkban, hogy öngyilkosságot vicc tárgyának tekintsük, és szerintünk nem is erről szólt a megosztott meme. Miről szólt az a bizonyos poszt? 2020. május 19-én a magyar országgyűlés megszavazta a transzneműek nemének jogi elismerését ellehetetlenítő törvényjavaslatot, és erre reagált oldalunk” - írták későbbi közleményükben.

A képen egy tetőn álló férfi látható, aki azzal fenyegetőzik, hogy ugrani fog, és aki mellé azt írták, „transzneműek.” Alul pedig egy hangszórós figura, „a magyar kormány”, aki azt kiáltja oda, hogy „do a flip”, azaz „nyomj egy szaltót”. A megosztott mémből álláspontjuk szerint kiderült, hogy a magyar kormányt kritizálták, és nem egyetértésüket fejezték ki. Jelezték, hogy nem értenek egyet a döntéssel, és kérték annak felülvizsgálatát.