Erdőkért felelős államtitkár: Semmiféle erdőirtásról nincs szó

Erdőkért felelős államtitkár: Semmiféle erdőirtásról nincs szó

(Forrás: Pixabay)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A fakitermelés megkönnyítését lehetővé tevő kormányrendelet kizárólag vészhelyzet esetére készült. A rendkívüli szabályok akkor lépnek életbe, ha az energiakrízis eljut arra a szintre, amikor a lakossági és közületi tűzifaigényt már nem tudjuk a korábban tervezett fakitermeléssel biztosítani – ezt mondta a szakértők és zöldszervezetek által sokat bírált új szabályokról az Agrárminisztérium erdőkért és földügyekért felelős államtitkára. Zámbó Péter a Magyar Nemzetnek adott interjújában kiemelte, hogy amennyiben ilyen vészhelyzet nem következik be, a hazai erdőgazdálkodás – benne a fakitermelés – az eredeti 2022-es tervek szerint zajlik.

A politikus ugyanakkor arról is beszélt, hogy az elhúzódó orosz–ukrán háború és a brüsszeli szankciók miatt energiaválság alakult ki Európában. Magyarországon is energia-vészhelyzet van érvényben, és rendkívüli intézkedések szükségesek a magyar családok biztonságos energiaellátása érdekében. Ezért meg kell teremteni azt a lehetőséget is, hogy ahol lehet, gáz helyett fával fűtsenek a családok. Mint mondta, már eleve az energiaellátási problémák folyamatosan növelik a tűzifa iránti keresletet, a lakosság egy része igyekszik tartalékolni a tüzelőből. Vagyis, ha az energiakrízis ősszel sem rendeződik, a tűzifa iránti kereslet sem fog csökkenni.

Zámbó Péter mindemellett azt elképzelhetetlennek nevezte, hogy a jelentősen megnőtt tűzifaigény miatt csökkenjen a hazai erdőállomány. – Nem csökken az erdők területe és semmiféle erdőirtásról nincs szó, ezek szokásos baloldali hazugságok – mondta. Ezt azzal is igyekezett alátámasztani, hogy évtizedek óta kevesebb fát hasznosítunk, mint amennyit az erdők teremnek, így jelentős tartalékokat sikerült biztosítani. 

A fakitermelést megkönnyítő új szabályok miatt az elmúlt időszakban sokan tiltakoztak. Rodics Katalin, a Greenpeace munkatársa például azt mondta lapunknak, hogy ezzel teljesen tönkreteszik a természetvédelem előző negyven-ötven évben elért eredményeit. A WWF Magyarország erdővédelmi programvezetője, Gálhidy László pedig arról beszélt, hogy bár a jelenlegi vészhelyzetben a megnövekedett faigény kielégítése indokolhatja a többlet-kitermelést, ennek mértéke nem léphet át egy határt anélkül, hogy erdeink komolyan károsodjanak.

Az ellenzéki pártok is kifejezték nemtetszésüket, az LMP Alkotmánybírósághoz is akar fordulni. Péntek délutánra pedig demonstrációt szerveztek a Kossuth térre, már több mint 50 ezren jelezték a Facebookon, hogy érdeklődnek az esemény iránt. Ez természetesen nem jelenti azt, hogy ennyi ember ki is megy az utcára.