Fideszes „selyemzsinórt” sejt egy bírósági ügy mögött Rig Lajos

Fideszes „selyemzsinórt” sejt egy bírósági ügy mögött Rig Lajos

Rig Lajos (Fotó: Rig Lajos/Facebook)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Elindulhatott a „belső leszámolás” Veszprém megye tapolcai választókörzetében – erről írt Facebook-oldalán Rig Lajos országgyűlési képviselő. A jobbikos politikus a kormányközeli helyi lap, a Napló egy cikkéről számolt be, amiben befolyással való üzérkedésről esett szó. A kissé zavarosan megfogalmazott címlapi összefoglalóban szó van a 49 éves D. Attiláról, aki hivatalos személy elleni erőszak, illetve kábítószerrel való visszaélés miatt hét évet ült már fegyházban. A 47 éves S. Balázs a másodrendű vádlott, neki csalás, lopás és önbíráskodás miatt volt már dolga az igazságszolgáltatással. Rig azt sejti, hogy S. Balázsnak valamifajta köze van a helyi hatalomhoz.

A jobbikos képviselő szerint a Naplóban megjelent cikk selyemzsinórnak tekinthető, „ezek szerint a Fidesz más módszerekkel dönt arról, ki legyen a jelölt.” A politikus bemutatott egy levelet is, amit a Veszprémi Törvényszék írt neki, és ami részletesen beszámol a folyamatban lévő ügyről. Eszerint egyetlen eljárás volt folyamatban befolyással való üzérkedés miatt a törvényszék illetékességi felületén, az elsőfokú ítélet pedig tavaly február 28-án született, míg a másodfokú, jogerős már idén március elsején.

A tényállás alapján az első- és másodrendű vádlottak tudomást szereztek arról, hogy két férfivel szemben büntetőeljárás van folyamatban kábítószer-birtoklás miatt. Elhatározták, az egyik gyanúsított előtt azt a látszatot keltik, hogy hivatalos személy vesztegetésével el tudják intézni, ne legyen priusza. Azt állították a vádlottnak, hogy a közreműködés háromszázezer forintjába fog kerülni. A vádlottak ajánlatát végül a megkeresett személy nem fogadta el. Az elsőrendű vádlottat végül négy év fegyházbüntetésre, illetve négy év közügyek gyakorlásától való eltiltására ítélték. A másodrendű vádlott két év tíz hónapot kapott, valamint három év közügyek gyakorlásától való eltiltást.

A Napló cikke szerint az elsőrendű vádlott az ajkai D. Attila, a másodrendű pedig S. Balázs.

Nemrég arról írt a 24.hu, hogy a tapolcai körzetben a Fidesz a korábban támogatott Fenyvesi Zoltán helyett a jövő évi választáson Navracsics Tibort indíthatja. Ő korábban másik körzetben, a Veszprém városiban indult. A korábbi uniós biztos a hírt sem megerősíteni, sem cáfolni nem kívánta. Sajtóértesülések szerint a váltásnak köze lehet ahhoz, hogy megszaporodtak a gyanús ügyek a választókerületben.