Folytatja a kormány a Fertő tavi gigaberuházást

Folytatja a kormány a Fertő tavi gigaberuházást

Építési terület tábla a Fertő tónál 2023 októberében (Fotó: Magyar Hang/Grimm Balázs)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Kiírta a kormány az új közbeszerzési eljárást a Fertő tavi óriásberuhására, az Építési és Közlekedési Minisztérium hirdetménye pénteken jelent meg a közbeszerzési értesítőben – vette észre az Átlátszó.

Az Átlátszó emlékeztetett, hogy egyszer a túl sok kérdés, egyszer pedig pénzhiány miatt vonták vissza a part beépítésére vonatkozó eljárást, de most itt az újabb kör, ahogy azt Lázár János nyáron meg is mondta már. 2019-ben derült ki, hogy legalább 23 milliárd forint közpénzből akar megvalósítani a kormány egy hatalmas turisztikai beruházást Fertőrákoson, ahol a tervek szerint szálloda, sportközpont, ökocentrum, új strand és kikötő is épül majd a tóparton. A széleskörű tiltakozás ellenére 2020-ban hozzá is kedztek a munkáknak. A gigaberuhzás 2022-ben állt le, miután legalább 10 milliárd forintot elkölthettek már rá. Mint a Magyar Hang munkatársa a helysznen járva idén év elején megállapította, csak a pusztítás és a döbbenet maradt a helysznen. 

A beruházásnak idén nyáron lejárt az építési engedélye, de az ÉKM még korábban, 2022 decemberében, és aztán ismételten 2023 májusában újabb engedélyt kért és kapott egy még nagyobb terület beépítésére, mint ami az eredeti tervekben szerepelt. A Greenpeace Magyarország ezt az engedélyt megtámadta a bíróságon, majd meg is nyerte a pert, a komrányhivatalt új eljárás lefolyttására kötlezték, amely még folyamatban van. 

Ennek ellenére Lázár János minisztériuma most újra kiírta a Fertő tavi öko- és szabadidőpark fejlesztésére vonatkozó tendert, ami 2 részből áll. Az első részbe tartozik a hajókikötő, csónak- és vitorláskikötő, strand, vitorlásklub, belső út és parkoló, valamint a közművek, illetve a terület- és környezetrendezés, továbbá a tájépítés részeként az ökopark és szabadidőpark tervezési és kivitelezési feladatainak elvégzése. A második rész a fogadóépület és az ökocentrum megvalósítását, tervezését és a kivitelezési feladatok elvégzését tartalmazza. „A jelen megvalósuló kivitelezési ütemben teljeskörű megvalósítással érintett környezetépítés területe 274 740 m2, kis beavatkozást igénylő környezetépítés területe 115 245 m2, a megvalósuló épületek beépítési területe nettó 4620 m2, szintterülete nettó 6580 m2. (…) A terület Natura 2000 besorolású” – olvasható kiírásban. Vagyis az érintett terület nagysága nem lett kisebb, az épületek száma viszont csökkent – írta az Átlátszó.

Szintén a felhívás szövegében olvasható, hogy „a beruházás korábbi kivitelezési ütemének befejeztével, a félbemaradt kiépítés torzójának mentése érdekében az a döntés született, hogy egy élhető, a természeti élőhelyek közelségét szem előtt tartó, egyes projektelemekhez tartozó épületek volumenének jelentős csökkentése szükséges. Azaz, az egyes épületek funkciója és területen való elhelyezkedése nem változik, csak a méretében és anyagfelhasználásban szükséges változtatni a környezetre való hatás minimalizálása érdekében.” A minisztérium szerint a munkálatok mielőbbi folytatása elengedhetetlen „a természetkárosodás elkerülése érdekében”.

Az UNESCO tanácsadó testülete – amely a Fertő/Neusiedler Világörökségi kultúrtáj esetében a Műemlékek és Műemlékhelyszínek Nemzetközi Tanácsa (röviden ICOMOS) – ősszel jelenttte be, hogy vizsgálatot indít a Fertő tó világörökségi helyzetével kapcsolatban. A pillanatnyi állapotokról a Magyar Hang október 27-én megjelent, legfrissebb számában olvashatják beszámolónkat.