UNESCO-vizsgálat várható a Fertő tónál

UNESCO-vizsgálat várható a Fertő tónál

A Fertő tó 2023 elején (Fotó: Magyar Hang/Grimm Balázs)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Osztrák sajtóhírek szerint az UNESCO tanácsadó testülete – amely a Fertő/Neusiedler Világörökségi kultúrtáj esetében a Műemlékek és Műemlékhelyszínek Nemzetközi Tanácsa (röviden ICOMOS) – vizsgálatot indít a Fertő tó világörökségi helyzetével kapcsolatban. A vizsgálatot már többször kezdeményezte a magyar Fertő tó Barátai Egyesület és osztrák partnerei, az Alliance for Nature és a Freunde des Neusiedlersees – írja a Nagy Tavak Koalíció lapunknak eljuttatott közleményében.

A civil szervezetek 2019 óta folyamatosan tájékoztatták az UNESCO párizsi titkárságát a tó körül folyó különböző fejlesztésekről, amelyek a Fertő tó Barátai Egyesület szerint veszélyeztetik a kultúrtáj kiemelkedő egyetemes értékét. – A veszélyek között csupán az egyik a Fertő tavi vízitelep úgynevezett rekonstrukciója, amit mintegy 11 milliárd forint közpénz elköltése után talán inkább célszerű dekonstrukciónak, rombolásnak, nevezni –  fogalmaznak a közleményben. A vízitelep jelenleg el van zárva a látogatók elől, és annak ellenére, hogy a Fertő-Hanság Nemzeti Park területének része, az Építési és Közlekedési Minisztérium felügyelete alatt részben építési anyagok tárolására használják. Mint emlékeztetnek, az UNESCO 2021 júniusában már felszólította a magyar kormányt a Fertő parton tervezett fejlesztés felfüggesztésére. 

„A kiemelkedő egyetemes értéket sajnos nem csak a Sopron területéhez tartozó, Fertő parton tervezett és jelenleg érvényes építési vagy környezetvédelmi engedéllyel nem rendelkező, túlzott és elhibázott magyar fejlesztés veszélyezteti. Osztrák partnereink tiltakoznak a Breitenbrunn területén tervezett turisztikai fejlesztés, a világörökségi terület puffer zónájában tervezett szélerőműpark fejlesztések ellen is. Közösen lépünk fel azért, hogy fenntartható vízgazdálkodást dolgozzanak ki a Fertő vidékén, hiszen a Duna felől tervezett vízutánpótlás ökológiai katasztrófához vezethet a területen” – sorolja Major Gyula, a Fertő tó Barátai Egyesület elnöke.

A szervezet értesülése szerint várhatóan szeptember 10-25 között, a rijadi UNESCO Világörökségi Bizottság ülésén tárgyalják majd a Fertő tóhoz küldendő vizsgáló bizottság felállítását. Az ülésen a Fertő tavi civileket a német World Heritage Watch civil szervezet munkatársa képviseli majd. Mint írják, a vizsgálat eredményeképpen az is megtörténhet, hogy a Fertő/Neusiedler Világörökségi kultúrtáj felkerül a veszélyeztetett világörökségi területek listájára. 

A Fertő tónál tervezett beruházással lapunk többször is foglalkozott, legutóbb ITT és ITT írtunk róla.