Milliárdok és beton – Szerény TÜZÉP lett a Fertő tó környékéből

Milliárdok és beton – Szerény TÜZÉP lett a Fertő tó környékéből

A Fertő tó 2023 elején (Fotó: Magyar Hang/Grimm Balázs)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Keserédes győzelem – így értékelte a Magyar Hangnak Major Gyula a Fertő tó Barátai Egyesület elnöke, hogy a víz környékére tervezett beruházás környezetvédelmi működési engedélyének visszavonására és új eljárás lefolytatására kötelezte a Győr-Moson-Sopron Vármegyei Kormányhivatalt a bíróság.

Major Gyula a keserűséget azzal indokolta, hogy „a rombolás már megtörtént”. – Feltöltötték 77 hektáron a partszakaszt, ezért ha vissza is veszi a területet a természet, már soha nem lesz olyan, mint azelőtt volt – mondta, hozzátéve, hogy a Fertő tavat sokak számára ikonikussá tevő cölöpházak visszaállítására sincs már esély. A szóban forgó ingatlanokat a beruházó cég a tulajdonosaival akarta elbontatni, volt is, aki így tett, aki nem, annak Mészáros Lőrinc cége kiszámlázta a munkaköltségeket. – Az az öböl, ahol a cölöpházak voltak, teljesen eltűnt már. Egy teljesen új alakzat jött létre, ahol a természet visszatérhet, de a cölöpházakat nem lehet visszaállítani – mesélte.

A beruházásnak nemcsak a természet és a cölöpház-tulajdonosok a vesztesei, hanem a hajósok, vendéglátósok is. – Jelenleg sok a katasztrófaturista. Rengetegen jönnek, hogy megnézzék a Litkai Gergely által nagy falnak nevezett betonkerítést, morgolódnak és hazamennek. Csakhogy ettől a vendéglátósok – akik abban bíztak, hogy a beruházás majd egész évben csábítja a turistákat – még nem fognak jól keresni. Sokan be is zártak a környéken, igaz, sok soproni étterem is erre kényszerült az infláció miatt.

Major Gyula szerint viszont a győzelem „édes” része az, hogy az építkezés halasztásának köszönhetően a beruházás nagy elemei, a szálloda és az apartman még nem készültek el, így sikerült elkerülni, hogy visszafordíthatatlan károk keletkezzenek a környezetben. – Persze ez is bizonytalan, mert Lázár János építési és közlekedési minisztertől azt is hallottuk már, hogy hamarosan folytatjuk, meg azt is, hogy 2026-ig nem lesz egyetlen kapavágás se – mondta Major Gyula, majd számolni kezdett. A második ütemet már tavaly kellett volna elkezdeni, de nem sikerült, ha pedig 2026-ban indulnak újra a munkagépek, akkor előáll az a bizarr helyzet, hogy elmondható lesz: egy évtizedre kizárták a turistákat a Fertő tó magyar oldaláról. Kérdés lesz az is, hogy mit ér majd a beruházó azzal, hogy kikotorták a meder egy részét? Major Gyula szerint ugyanis két év alatt „visszatelepedik az iszap és előbb-utóbb az iszapcsapdák is betelnek”.  Ugyanilyen izgalmas lesz Fa Nándor vitorlás kikötőjének sorsa is: gyakorlatilag szerkezetkész állapotban várja a hajókat a korszerű, ám megközelíthetetlen és ezért aztán használhatatlan létesítmény.

– A legabszurdabb talán az, hogy odaszállítottak különböző építőelemeket, csöveket, vezetékeket a természetvédelmi területre, ami most leginkább egy szerény TÜZÉP-re hasonlít. Furcsa ezt látni, mert máskor még azért is megbüntették a nádaratókat, ha rossz helyre tették a nádkévét – mondta.

A Greenpeace Magyarország és a Fertő tó Barátai Egyesület januárban indítottak pert azért, mert a kormányhivatal 2022 karácsonya előtt meghosszabbította a korábban már felfüggesztett beruházás engedélyét. A bíróság döntése nagyon fontos közös sikere a Fertőt védő civileknek, de a végső cél továbbra is az, hogy a kormány alapjaiban gondolja újra a terveket, és csak egy sokkal szerényebb, kisebb léptékű turisztikai fejlesztést végezzen, amellyel nem sérül a Fertő tó európai szempontból is kiemelkedő élővilága – közölte korábban a Greenpeace. A Fertő tó Barátai Egyesület elnöke azt mondta lapunknak, biztos benne, hogy lesz az ügynek folytatása, mert ők tizennégy pontban kifogásolták meg a beruházáshoz kapcsolódó hatástanulmányt, de a bíróság csak egyet fogadott el. Major Gyuláék pedig szeretnének a többiben is eredményt elérni.