Fertő tó: Csak a pusztítás és a döbbenet

Fertő tó: Csak a pusztítás és a döbbenet

A Fertő egyik magyarországi kikötője 2023 elején (Fotó: Magyar Hang/Grimm Balázs)

Dömpikében minden van a tacskótól kezdve a csivaváig, de leginkább életkedv: boldogan szaladgál a Fertő tó csatornájának partján. Gazdáival a nádas felé indulnak, de a lekerített partrészről, a szögesdrót mögül rájuk kiabál a biztonsági őr, hogy takarodjanak onnan, az tiltott terület. Pedig nem jelzi tábla. A gazdák szomorúak. Nem Dömpike sétája, hanem a látvány miatt. A Fertőnél az elmúlt évek építkezése nyomán csak a pusztítás látszik: feltöltött partszakaszok, vasból készült szádfalak (partvédő elemek), beton és beton. Mindezt eddig – alsó hangon – 10 milliárd forintból. Kun Zoltán élővilág- és tájvédelmi szakértő szerint ez az összeg az összes magyar nemzeti park éves költségvetésének a kétharmada. 

Az, hogy a tó partján tavaly leállították a gigaberuházást – a százszobás, négycsillagos szálloda, apartmanok, motel, kemping, sportpályák, ökocentrum, két vitorláskikötő építését –, még nem minden. Január elsejével megszűnt ugyanis az építkezésért felelős állami Sopron–Fertő Turisztikai Nonprofit Zrt. (SFTFN), nem mellesleg pedig levonult Mészáros Lőrinc területet védő cége is, még a sorompót is leszerelték. Ezen felbuzdulva jöttünk most ide, mert a Fertő tó magyarországi részének sajátossága, hogy oda csak egy út vezet: Fertőrákos végén balra, és onnan egyenesen. Évek óta nem lehetett lemenni a partra, de hamar kiderül, hogy most sem. Bár a parttól két kilométerre felállított őrbódénál a sorompót leszerelték ugyan, a kivitelező csak beljebb húzódott, a vízig most sem lehet eljutni.

 

• Miért akarták ránk hívni a biztonsági őrök a rendőrséget?
• Ki huhog Moldova György mellett a nádasban?
• Használható-e az egyetlen tereptárgy, ami megépült a tónál?

A teljes cikket a Magyar Hang január 20-án megjelent, 2023/3. számában találja. Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!