Leállítják a Fertő tavi beruházást

Leállítják a Fertő tavi beruházást

Csónakkikötő a Fertő tó magyar szakaszán (Fotó: Lukács Csaba/Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Leállítják a beruházók a Fertő tavi fejlesztést – mondta Jakál Adrienn, a Párbeszéd soproni önkormányzati képviselője pénteki online sajtótájékoztatóján.

Jakál Adrienn közölte: négy évvel ezelőtt lezárták a területet, letarolták a természeti környezetet, most azonban kiderült, hogy a „megalomán luxusberuházásra” nincs kellő fedezet.

Az ellenzéki politikus felszólította Farkas Cipriánt, Sopron polgármesterét, Barcza Attilát, a város fideszes országgyűlési képviselőjét és Kárpáti Bélát, a Sopron – Fertő Turisztikai Fejlesztő Nonprofit Zrt. vezérigazgatóját, hogy tájékoztassák a soproniakat arról, hogy mi fog történni a tó partján.

Hangsúlyozta, azonnali válaszokat vár a város vezetőitől arra, hogy a soproniak mikor kapják vissza a területet, miként állítják azt helyre, illetve mi a véleményük az elbontott cölöpházak tulajdonosainak kárpótlásáról?

Mint az Átlátszó megírta, egyelőre tényleg nem épül semmi a Fertő tónál, mert a július 7-én délután közzétett tájékoztató szerint a közbeszerzés eredménytelen lett pénzhiány miatt.  

Novemberben állt neki először a projektnek a Sopron-Fertő Turisztikai Nonprofit Zrt. (SFTFN): a beruházást irányító állami cég a szállások és egyéb ingatlanok kivitelezőjét kereste, az állatok miatt gyorsított eljárásban. Ebből elég nagy botrány lett, az SFTFN vissza is vonta a tendert december elején, de a hónap végén nekifutott másodszorra is.

A közbeszerzési kiírás szerint 34 ezer négyzetmétert akartak beépíteni a fertőrákosi tóparton, Natura 2000 besorolású területen. Többek között az alábbi épületeket akarták felhúzni: két darab 1500 m²-es motel, strandpavilonok összesen 12 117 m² hasznos alapterülettel, közel 2000 m²-es vitorlásklub, monolit vasbeton szálloda 6734,75 m² hasznos alapterülettel, ökocentrum összesen 2298 m² hasznos alapterülettel, 1501 m² -es sportközpont, plusz kemping, üdülőházak stb.

Az SFTFN februárig várta az árajánlatokat, de azóta nagy volt a csend a sokat vitatott építkezés körül, írja az Átlátszó. A kormány ugyanis bejelentette, hogy költségcsökkentési céllal több beruházást elhalasztanak – folyamatban lévőket nem állítanak le, de amit még nem kezdtek el fizikailag, abba nem is vágnak bele. A július 7-iki tájékoztató szerint végül ez történt, az indoklás pedig a következő: „a szerződéskötéshez szükséges fedezet nem kerül rendelkezésre bocsátásra”.