Litkai Gergely a Fertő tavi gigaberuházásról: „Az álom megvalósult”

Litkai Gergely a Fertő tavi gigaberuházásról: „Az álom megvalósult”

A tóig most sem lehet csak úgy lemenni (Fotó: Magyar Hang/Grimm Balázs)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Sikerült megszüntetni a természet zavaró jelenlétét - állapítja meg friss, a Greenpace-szel közösen készített videójában Litkai Gergely humorista. Az ne tévesszen meg senkit, hogy a felvételen Litkai mögött a lepusztított, murvával beszórt Fertő elkeserítő látványa látható, hiszen ez mégis komoly fejlemény. Sírva vigad a magyar.

Mindig öröm, ha a Magyar Hang megállapításait természetvédelmi szervezetek és humoristák is megerősítik. Most sem történt másként. Januári cikkünkben a Fertőnél, közkeletűbb nevén a Fertő tónál tavaly leállított gigaberuházás eredményeit méltattuk. Így a százszobás, négycsillagos szálloda, apartmanok, motel, kemping, sportpályák, ökocentrum és két vitorláskikötő építése helyett megvalósult csodálatos tájelemeket, a kikötőt, a megmaradt nádas-rész mellett szaladgáló kiskutyát.

Litkai Gergely és a Greenpeace – egy évvel korábbi bejelentkezésük után – most újra a Fertőhöz látogatott és videós beszámolót készített. A humorista megállapítja, hogy az álom valóra vált: az építkezéssel sikerült megszüntetni a természet zavaró jelenlétét a nemzeti parki területen.

A Fertő védett élőhelyei az évek óta húzódó luxusberuházás áldozatává váltak. Az építési területen már most is szinte felismerhetetlenségig rombolták a Fertő tó régi tájképét, amit Litkai Gergely meg is mutat a felvételen: hosszú betonfal, kiirtott nádasok és hatalmas murvával borított terület. Megtekinti a Fertő tavi Nagy Falat is, amely a nyugatról érkező menekülteket tartja távol.

 „Az egy óriási előrelépés szerintem természetvédelmi szempontból, hogy a gólyáknak nem kell többet a mocsokban keresgélni a békát. Ide kijön a murvára, ott fekszik a béka megsülve. Hopp, megette! Kész” − állapítja meg Litkai a Fertőn tett terepszemlén.

Bár a videón mindannyian jót derülhetünk, az ott lévő állapot elkeserítő – írta a Magyar Hanghoz eljuttatott levelében a természetvédelmi szervezet. A Greenpeace és a helyi civilek nem adják fel, a terület teljes ökológiai helyreállítását követelik, és tovább dolgoznak azon, hogy ezt a beruházást ne folytathassák. A civilek azt szeretnék elérni, hogy a túlméretezett, természetpusztító beruházás helyett csak egy kisebb léptékű turisztikai fejlesztést végezzen az állam, amely figyelembe veszi a tó természetes adottságait és megóvja annak élővilágát.

Mint ismert, a kormány által finanszírozott természetpusztító építkezést a Fertőn felfüggesztették, de nem állították le örökre. Sőt, miután tavaly év végén átvette a Lázár János vezette Építési és Közlekedési Minisztérium a projektet, a Kormányhivatal ismét engedélyt adott a luxusberuházásra, melyet ráadásul közel 50 százalékkal nagyobb területen engedélyeztek, mint korábban. 

Litkai Gergely először 2021 novemberében tartott alternatív tárlatvezetést a Fertő Part nevű üdülőkomplexumot építő cég soproni propagandakiállításán. 2022 márciusában pedig Udvaros Dorottya színművésszel mutatta be a Fertő tavi beruházás természetvédelmi és jogi abszurditásait.

Nemrég a Magyar Hang egyik új műsorában, a Kultúrtájban volt a vendégünk Litkai Gergely, ezt itt nézheti meg: