Forgalomcsillapítást, százzal kevesebb parkolót tervez Niedermüller

Forgalomcsillapítást, százzal kevesebb parkolót tervez Niedermüller

Niedermüller Péter (Fotó: Niedermüller Péter/Facebook)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

„Kísérleti jelleggel” változhat a forgalmi rend Belső-Erzsébetvárosban, nagyjából száz parkolóhellyel kevesebb lesz – közölte a Facebook-oldalán Niedermüller Péter. Erről szerdán tárgyal majd a közgyűlés, ha pedig az előterjesztést megszavazzák, három hónap próbaidőre más lesz a forgalmi rend a Károly körút, Király utca, Erzsébet körút és Rákóczi út által övezett területen.

Niedermüller azt írta, a kerületben járva többször látta, hogy a keskeny járdán alig lehet elférni, a szülők nem tudják végigtolni a babakocsit. De tapasztalta azt is, hogy az autók és biciklisek alig férnek el egymás mellett a szűk utcákon. Állítása szerint sok hasonló panasz érkezett hozzá, ezért remélik, megoldást jelenthet, ha kevesebb autó halad majd át a belső-erzsébetvárosi utcákon.

A polgármester szerint ugyanakkor lezárásokat, behajtási korlátozásokat nem terveznek. A forgalmi rend úgy változna, hogy azoknak, akik csak áthaladnak a kerületen, jobb opció legyen a főútvonalakat használni – írta. Így nagyobb tér jut majd az autóknak, bicikliseknek. Körülbelül száz parkolóhellyel lesz kevesebb emiatt, de tárgyalnak új helyekről parkolóházakkal, és vizsgálják annak a lehetőségét, hogy legyenek parkolók kifejezetten helyi lakosoknak.

Ősztől a tervek szerint a kerületbe érkezők számára viszont emelkedni fog a parkolási díj. – Ez abban segít, hogy, akik nem itt laknak, ha tehetik, használják a tömegközlekedési eszközöket, vagy ha mindenképpen autóba kell ülniük, előnyösebb legyen nekik, ha a kerület parkolóházait használják. Így a jövőben ők is és a helyi lakók is könnyebben találnak majd parkolóhelyet maguknak – írta Niedermüller Péter.

Az Erzsébetváros az otthonunk Facebook-oldal viszont kritikus volt a tervekkel. „Mennyire lehet átgondolt az előterjesztés? 1.) 100 parkolóhely mínusz. Ezzel nem a lakókat fogja büntetni a döntéshozó? Az hány utcányi autó? 2? 3? 4? Miért van erre szükség? A parkolóhely-keresés ideje nem fog nőni a hurok és a -100 miatt? Ettől valóban tisztulni fog a levegő? És nem lesz plusz terhelés a Nagykörúton túli résznek? 2.) Troli útvonala miatt hogy lesz hurkosítva? 3.) Miért kísérleteznek? 4.) Mi a valós cél? 5.) Miért ez a kapkodás? Miért a döntés után tájékoztatnak, miért nem előtte?” – tették fel kérdéseiket.