G7: Másfélszeresére drágult a tészta, a paradicsom és a tojás egy év alatt

G7: Másfélszeresére drágult a tészta, a paradicsom és a tojás egy év alatt

Paradicsom (Fotó: Tom Hermans /Unsplash)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Tavaly áprilisban egy kilogramm spagetti tészta 398 forintba került a négy nagy boltlánc (Aldi, Lidl, Penny Market és Tesco) átlagát nézve, idén április végén azonban ugyanez már 753 forint volt – számolta ki a G7. Ez azt jelenti, termék egy év alatt 89 százalékkal drágult. 

A portál több más termék árát is összehasonlította a tavalyival. Számításaik szerint az őrölt kávé 70, a tojás 56, a paradicsom pedig 52 százalékkal lett drágább, tehát ez a négy termék drágult több mint másfélszeresére az elmúlt 12 hónapban.

Ugyancsak rossz hír, hogy majdnem másfélszeres áron kapható ma a zsemle, a kifli, a trappista sajt, a kígyóuborka és a félbarna kenyér is. 

A G7 által vizsgált 42 terméket közül csak négy olyan volt, amelynek az ára az utóbbi egy évben csökkent: a fehérrépa és a sárgarépa egyaránt 15 százalékkal olcsóbb, míg a vöröshagyma 5, a burgonya meg 4 százalékkal.