Gattyánéknak 108 millió forintot kell visszafizetniük

Gattyánéknak 108 millió forintot kell visszafizetniük

Gattyán György, a Docler cégcsoport alapító-tulajdonosa a Fejér Megyei Gyermekvédelmi Központban tartott adományátadáson 2020. május 7-én. Hatvan teqballasztalt kaptak adományként magyarországi gyermekotthonok a Docler cégcsoport felajánlásaként. (MTI/Koszticsák Szilárd)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Május elsejéig, az április 3-i választás eredményének jogerőre emelkedésétől számított 15. napig kell visszafizetniük a pártoknak a fel nem használt, illetve a listájuk vagy jelöltjük gyenge szereplése miatt visszajáró állami kampánytámogatást – írja a Hvg.hu. A pártok kampányához az állam bőkezűen hozzájárul az adófizetők pénzéből: minden pártot és jelöltet anyagilag támogat abban, hogy önmagát népszerűsítse. Minden egyéni választókerületi jelölt kap a saját kampányára 1,18 millió forintot kincstári kártyán, amiről készpénzben nem vehet fel pénzt. Bizonyos esetekben ezt a pénzt azonban utóbb vissza kell fizetni az államnak: akkor, ha a jelölt nem szerzi meg az adott választókerületben a voksok legalább 2 százalékát.

Minden, listát állító párt is kap támogatást. Attól függően, hogy hány egyéni választókerületben állít jelöltet, a pénzt százalékosan számolják ki az összes, 199 mandátum és az egyenként 5,9 millió forint szorzatából adódó 1,176 milliárd forintos alapösszegből. Ha a listaállításhoz minimálisan szükséges 71 egyéni jelöltje van egy pártnak (a közös listát állító pártok egynek számítanak) akkor ennek az összegnek a 40, legalább 80 jelöltnél már az 50, 106 jelöltnél pedig a 60 százalékát folyósítja az állam. Itt is van visszafizetési kötelezettség, ha a lista nem szerez 1 százaléknyi szavazatot.

A Fidesz-KDNP és a hatpárti ellenzéki összefogás a maximális összegre volt jogosult, mivel országos listát is állítottak, és mind a 106 egyéni körzetben indítottak jelöltet. Eszerint megkapták a maximális 60 százalékos listás pénzt, ami 706 millió forint, plusz a 106 egyéni jelölt 1,18 milliójából összejött további 125 milliót, ami összesen 831 millió forint. Mivel a Fidesz-KDNP listán 54 százalékot, az ellenzék pedig bő 34 százalékot ért el, és minden jelöltjük jobban szerepelt egyéniben a 2 százalékos küszöbnél, sem a kormánypártnak, sem az ellenzéki szövetségnek nincs visszafizetési kötelezettsége.

Szintén nem kell visszafizetnie állami kampánypénzt a Parlamentbe frissen bejutó Mi Hazánknak sem, a 102 egyéni jelöltjük után 588 millió forintot kaptak.

A 79 egyéni jelölttel országos listát állító Magyar Kétfarkú Kutya Párt (MKKP) 470 milliós listás támogatást vett fel és szintén nincs visszafizetési kötelezettségük, de a keretből mintegy 20 millió megmaradt, azt visszaküldik. Az egyéni jelöltjeik vegyesen szerepeltek: volt olyan körzet, ahol 4-5 százalékot szerzett a jelöltjük, de olyan is, ahol 2 százalék alatt teljesített. Mégsem kell egyéni kampánypénzt visszaadniuk, mert egyik egyéni jelöltjük sem vette fel a neki járó 1,18 milliót.

Épphogy megvolt a listás 1 százaléka a Gattyán György milliárdos vezette, választáson most először induló Megoldás Mozgalomnak (MEMO). A párt országos listája alig 59 ezer szavazatot kapott, ami 1,05 százalékos eredmény, vagyis 2807 szavazaton múlott, hogy végül nem kell visszafizetniük a 99 egyéni jelölt alapján számolt összesen 588 milliós listás pénzt. A MEMO-nál a Hvg.hu-t arról is tájékoztatták, hogy az egyéni jelöltjeik közül a 99-ből mindössze 7-en értek el 2 százaléknál jobb eredményt, így a többiek összesen 108 milliónyi egyéni kampánytámogatását visszafizetik.

A járványszkeptikus gyógyszerész, Gődény György nevével fémjelzett Normális Élet Pártja (NÉP) 79 egyéni jelölttel országos listát állított, de csak 0,7 százalékot ért el. Az ő listás pénzük 470 millió forint lett volna, de ezt fel sem vették. Nem kértek az egyéni jelöltek összesen 93 milliós kampánytámogatásából sem.

A Hvg.hu cikke szerint nem vett fel kampánytámogatást és így nem is kellett visszafizetnie azt az ISZOMM-Munkáspárt szövetség, valamint a Liberálisoknak színeiben induló jelölteknek.