Gyurcsány a fideszeseknek: Meg tudjuk ígérni, ellenzékben lesznek

Gyurcsány a fideszeseknek: Meg tudjuk ígérni, ellenzékben lesznek

Budapest, 2021. május 17. Gyurcsány Ferenc, a DK frakcióvezetõje napirend elõtt felszólal az Országgyûlés plenáris ülésén 2021. május 17-én. Elõtérben Németh Szilárd, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára. MTI/Szigetváry Zsolt

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Magyarországon csak látszólagos a kormány munkája, valójában az ellenzék ellenzékét látjuk – erről beszélt napirend előtti felszólalásában Gyurcsány Ferenc. Dömötör Csaba fideszes államtitkár a szokásos „gyurcsányozással” vágott vissza.

A Demokratikus Koalíció elnöke beszédében azt bírálta, hogy Orbán Viktor „üzenget” neki a rádión keresztül, hogy vele szeretne megküzdeni, ám a parlamenti vitákra csak a „harmadrendű államtitkárait küldi”, és „mögéjük bújva marad ki a küzdelmekből”.

Gyurcsány Ferenc azt mondta, a kormánypárti politikusok csak az ellenzék vezetőivel, a hátterükkel, valamint a feltételezett kapcsolatokkal tudnak foglalkozni. – Mi lenne, ha kormányoznának? – kérdezte a DK elnöke, aki hosszan sorolta, mely fontos témákban nem egyeztetett a kormány az emberekkel: Vajon megbeszéltük-e, hogy 500 milliárd forintból a Kínai Kommunista Párt szellemi befolyása alatt álló egyetemet hozunk Magyarországra? Volt-e arról vita, hogy privatizálják az egyetemeinket ellenérték nélkül, vagy hogy továbbra is 28500 forint a minimális öregségi nyugdíj és ehhez igazodik egy sor szociális ellátás? Megbeszéltük, hogy akarunk-e új atomerőművet?

A DK elnöke szerint a kormánypárti képviselők csak arról akarnak beszélni, hogy „a ficsúr jelző sérti-e ház méltóságát?” vagy hogy ki kinek az apja, nagyapja vagy férje. – Önök azzal foglalkoznak, hogy a mostani főpolgármesternek milyen a nyelvtudása, miközben hatalomban tartottak kilenc évig egy főpolgármestert, aki meg sem tudott nyikkanni egyetlen sem nyelven sem – mondta. Gyurcsány Ferenc szerint Karácsony Gergelynek jobb a nyelvtudása, mint a miniszterelnökhelyettesnek, aki „vadászatban kitűnő, egyébként szégyent hoz a nemzetére”.

– Mondok valamit: foglalkozzanak a hazával. Vagy ha ellenzékben akarnak lenni, meg tudjuk ígérni, teljesül a kívánságuk, abban lesznek – zárta beszédét.

Válaszában a fideszes Dömötör Csaba külön kitért a nyelvtudásra. Szavai szerint nem az a baj, ha valaki nem beszél idegen nyelven, hanem az a baj, ha azt mondja, hogy beszél, majd lebukik. Ezt simlisségnek nevezte.

Majd Gyurcsány Ferenc ellenzéki vezetői szerepét firtatta és a kormányzati kommunikációval összhangban arról beszélt, hogy a baloldalon továbbra is a Demokratikus Koalíció és annak elnöke a fő szervezőerő. Mindezt pedig 15 évvel az őszödi beszéd elhangzása után, vagyis „semmiféle morális vagy politikai következménye nem volt a hazugságbeszédnek és a rendőrattaknak”.