Gyurcsány Ferenc: Nem a zsarolás koalícióját építjük

Gyurcsány Ferenc: Nem a zsarolás koalícióját építjük

Gyurcsány Ferenc beszédet mond a Demokratikus Koalíció tizedik születésnapján (Fotó: Demokratikus Koalíció Facebook-oldala)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Először fog megtörténni, hogy a kormányfő nem a domináns parlamenti frakció vezetője, de ez nem baj – erről beszélt egy pénteki rendezvényen Gyurcsány Ferenc. A Demokratikus Koalíció elnökének legutóbbi megszólalásába sokan belelátták, hogy Márki-Zay Péternek üzent, amikor arról beszélt, hogy „először parlament, először többség, aztán kormányfő. Ez a sorrend.” Most ugyanakkor azt hangsúlyozta, hogy Márki-Zay Péteré lesz a kormányzás felelőssége, a parlamentben pedig nem a zsarolás koalícióját építik.

Ez egy új szituáció, mostantól kezdve az „ellenzéki hazafias koalíció” fontosabb, mint a Demokratikus Koalíció – így fogalmazott pénteken délután, a párt tizedik születésnapján Gyurcsány Ferenc. A pártelnök szerint ma mindent onnan kell nézni, hogy az segíti a közös sikert vagy gátolja. – Lehetünk bármekkorák, tudni kell, hogy másoknak is lesz véleménye – fogalmazott, hozzátéve, hogy kompromisszumok sorozatán keresztül kell megtalálniuk a közös hangot. Ám szerinte nem olyan bonyolult ez. Azt a példát hozta, hogy sok irányból juthatnak el egy ennél jobb hazába, az útvonalon és a járművön pedig nem fognak összeveszni, hanem meg fognak állapodni a végén.

Gyurcsány Ferenc kész tényként beszélt arról, hogy a jövő tavaszi választást megnyerik és az Országgyűlésben is többségük lesz. Arról azonban nem mondott konkrétumot, hogy vajon hozzájárulnának-e Márki-Zay Péter önálló frakciójához. Úgy fogalmazott ugyanis, hogy a parlamentben ott lesz legalább hat frakció, „ahol a kormányfőnek, Márki-Zay Péternek vagy lesz saját frakciója vagy nem lesz saját frakciója”.

Egy olyan együttműködés lesz – mondta –, amilyet az ország még nem látott, először történik meg ugyanis, hogy a kormányfő nem a domináns parlamenti frakció vezetője. Megmutatja magát a hatalommegosztás: a törvényhozásé a döntés, a kormányé pedig a cselekvés joga és felelőssége. – Nem baj történik, hanem ki fog derülni magyarok sokasága számára, hogy törvényt hozni és kormányozni nap mint nap az országot, ez két különböző feladat és felelősség – fogalmazott. Ennek a fiatal demokráciának szerinte nagyon jót fog tenni, hogy osztott a felelősség, mégis közös. Gyurcsány Ferenc tévedésnek nevezte az arról szóló diskurzust, hogy kinek lesz a legnagyobb frakciója. – Nem a zsarolás koalícióját építjük, hanem az együttműködését – szögezte le.

A DK elnöke beszélt arról is, hogy aki megengedi, hogy az ellenfele határozza meg őt, az elveszítette a harcot. Majd egyértelműsítette, hogy nem szabad elfogadni a rendszernek az ellenzék meghatározását. A modern politikai küzdelem részének nevezte a nyelvi küzdelmet, amikor „nem kardok, hanem fogalmak csapnak össze”. – Amikor a rendszer egyik korifeusa útszéli hangon minősíti, szidja, megtapossa az ellenzéket, akkor érteni kell, hogy a politikai nyelvén valójában megdicsérte – mondta, hozzátéve, „addig vagyok nyugodt, amíg szidalmaznak, ütnek, bántanak, mert akkor tudom, hogy szolgálom a hazámat tisztességgel és böcsülettel”. 

Miután a DK jubileumi születésnapja volt az apropó, így hosszan kitért a pártra is. Azt mondta, hogy pokoli hosszú volt ez a tíz év, nagyra nőttek. A pártelnök szerint olyan párt lett a DK-ból, amelyre nyugodtan mondhatják, hogy sok minden megkülönbözteti a körülöttük lévőktől. Van olyan párt, amelyik erős vidéken, van, amelyik a fővárosban, de „csak egyetlen párt van, amely erős országosan, azt úgy hívják, hogy Demokratikus Koalíció”.

Azt mondta, hogy ami most történik, vagyis, hogy létrejön „az Orbánnal szemben álló demokraták hazafias koalíciója”, valójában az, amit a DK már tíz évvel ezelőtt is tervezett. Nem arról van szó ugyanakkor, hogy „a DK vagy az átkozott Gyurcsány megmondta már tíz évvel ezelőtt” vagy „a DK vagy az átkozott Gyurcsány okosabb, mint a többi”, hanem világos volt, hogy ha a demokraták állnak szemben az önkénnyel, akkor az sokféle lesz.

Beszéde végén utalt arra is, hogy egy ilyen napon az ember mit csinál este, hát filmet néz. Mindenkinek azt javasolta, hogy ha hasonlót akkor tenni, akkor írja be a Google-be, hogy legjobb száz film, amiről most sok szó esik – az Elkxrtukra célzott, nem mondta ki a nevét –, az nem lesz rajta a listán.