Gyurcsány Ferenc: Orbán Viktor „egyelőre” nem vállalja a nyílt szakítást az EU-val

Gyurcsány Ferenc: Orbán Viktor „egyelőre” nem vállalja a nyílt szakítást az EU-val

Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció (DK) elnöke, frakcióvezetõ reagál Orbán Viktor miniszterelnök napirend elõtti felszólalására az Országgyûlés plenáris ülésén 2018. szeptember 17-én (MTI Fotó: Kovács Tamás)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Orbán Viktor és az Európai Unió viszonyát fejtette ki legfrissebb Facebook-posztjában Gyurcsány Ferenc, ezúttal azonban nem a tőle már megszokott szabadvers formátumban. Ugyanakkor azt írta, hogy a miniszterelnök „önkény állama ebbe a szövetségbe nem illeszthető bele”.

Az európai demokraták szemszögéből igyekezett megvilágítani a Demokratikus Koalíció elnöke, hogy szerinte mivel van és mivel nincs bajuk az illiberális demokráciát érintően. Azt írta, hogy ha az illiberális jelző valójában konzervatív nézetekre utal, akkor hazudik a kormány abban, hogy emiatt büntetné őket az Európai Unió, vagy bárki. Lehet ugyanis konzervatív politikát folytatni, „megpróbálni belebeszélni az emberek, a családok életébe, hitébe”, ez legitim vita különböző meggyőződésű demokraták között.

Azonban ha az illiberális demokrácia valójában a polgári demokrácia tagadása, az szerinte más helyzet. Mert a polgári demokrácia abban az értelemben feltétlenül liberális, hogy lényege a szabad polgárok államalkotása, azaz a polgárok teremtik az államot és határozzák meg az alapvető közösségi viszonyok jellemzőit. Ebből következik, hogy mivel a polgárok a szabadságukat az állammal szemben is megvédik, ezért a polgárok állama csak korlátozott és ellenőrzött hatalommal rendelkezhet. Gyurcsány Ferenc írása szerint Orbán Viktor illiberalizmusa ezt tagadja, az ő világukban a politikai akarat által vezérelt állam uralkodik a polgárok felett, ezért ezen a ponton valóban éles vitában van a kormány az Európai Unióval és minden demokratával. Az úgynevezett jogállamisági vita is erről, és nem Orbán Viktor konzervativizmusáról szól.

A DK elnöke azt is kifejtette, hogy az Európai Unió polgári demokráciák történelmi szövetsége, „az orbáni önkény állama ebbe a szövetségbe nem illeszthető bele”. – Ha ma kérnénk felvételünket az unióba, nem vennének fel bennünket. Orbán nem feszegeti a kereteket, hanem kilépett a keretek közül. Egyelőre nem vállalja a nyílt szakítást – írta, hozzátéve, hogy a polgári demokrácia keretei között Orbán rendszere nem fenntartható, ezt ő is tudja és a túléléséért harcol, amikor szembemegy Európával.