Gyurcsány Ferenc: Velünk vagy velük

Gyurcsány Ferenc: Velünk vagy velük

Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció (DK) elnöke évértékelő beszédet mond pártja tisztújító kongresszusán 2023. február 5-én (Fotó: MTI/Kovács Attila)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Továbbra is igen leegyszerűsítve fogalmazza meg a kormány és az ellenzék viszonyát Gyurcsány Ferenc: „aki nincs a Fidesz ellen, az vele van”. A Demokratikus Koalíció elnöke már a bő két héttel ezelőtti évértékelőjén is érvelt ezen álláspont mellett, ezúttal pedig a tőle szokásos szabadversbe belefűzve nyomatékosította véleményét.

– Vannak oldalgások, vágások. Értjük – ezzel kezdte, majd kicsit konkretizálva jelezte, hogy „Nem kell szeretni egymást. A hazát kell szeretni.”. Itt pedig már el is érkezett a mondanivalója lényegéhez, mert szerinte ebből következik, hogy „aki nincs a Fidesz ellen, az vele van”. Majd az ellenzéki pártoknak is kijelölte a helyét: „akik pedig ellene vannak, azok vagy együttműködnek, vagy ha nem, akkor mégis a Fidesszel vannak”. – Velünk vagy velük. A hazával vagy a Fidesszel. Ez a választás. – összegezte.

Gyurcsány Ferenccel nagyjából egy időben tartott évértékelőt több más ellenzéki pártvezető is, ők igencsak másként beszéltek az együttműködésről. A momentumos Donáth Anna például úgy vélekedett, hogy „le kell szállni a régi ellenzéki vonatról”, de az LMP-t vezető Ungár Péter is egyértelművé tette, hogy „az összefogás halott”.