Furcsány

Furcsány

Gyurcsány Ferenc (Forrás: Gyurcsány Ferenc/Facebook)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az utóbbi időben szinte nem múlik el nap, hogy a DK elnöke ne örvendeztesse meg a nyilvánosságot szabadverseivel, útmutatásaival, kinyilatkoztatásaival. „Költői munkásságával” nem foglalkoznék, de pontokba szedett iránymutatásait érdemes kicsit alaposabban megvizsgálni.

Aki nincs a Fidesz ellen, az velük van! – írja első pontjában. Így is fel lehet fogni, de nem érdemes, hiszen ezzel a szavazópolgárok 30,4 százalékát (akik nem vettek részt a ’22-es voksoláson) fideszesnek tekintenénk, ahelyett, hogy az ellenzék által meggyőzendő tartalékként tekintenénk rájuk, vagy legalább egy részükre.

Nem ellenzék vagyunk, hanem ellenfél! – Az értelmező szótár szerint alig van különbség a két szó jelentése között: az egyik a hatalommal, a kormányzó pártokkal áll szemben, a másik bárkivel. Az előbbit Gyurcsány fennen hangoztatja ugyan, de látni inkább az utóbbit lehet, amikor igyekszik leuralni a többi ellenzéki pártot.

Európa most és mindörökké! – Hangzatos lózung, de igazán sok értelme nincs.

A Fideszt aktívan támogatni nem bűn, hanem szégyen! – Eleve nem hinném, hogy a szégyen súlyosabb vád lenne, mint a bűn. Ráadásul aligha azok között kell keresni a kriptofideszeseket, akiket éppen maga mögé akar állítani a DK-elnök.

A DK az Orbánnal szembenállók otthona! – Sokan abban sem biztosak, hogy nem éppen Gyurcsány Ferenc volt okozója és azóta is biztosítéka az orbáni hatalomnak. De ha ettől eltekintünk is, a mondat csak úgy lenne helyes, hogy „egyik otthona”, még ha a DK szeretne is egyeduralkodó lenni az ellenzéki oldalon.

Az ellenzéki összefogás nem halott. Egyelőre még nem él. Majd élni fog, mikor jön az idő. – Az idő már régen itt van, sőt itt volt már egy-két évvel ezelőtt is. Az pedig óriási tévedés, hogy most éppen ráérünk. A stratégia megtervezése és kidolgozása, a megfelelő emberek kiválasztása és felépítése, az állandó és releváns jelenlét az országos és helyi ügyekben, a választók megnyerése – nagyon is időigényes feladat.

A Fidesszel szemben vagy mindenki közösen a mi oldalunkon, vagy marad a Fidesz. – A kérdés, hogy mit értünk „a mi oldalunk” alatt: ha a DK-t, akkor biztosan marad a Fidesz: egy friss közvélemény-kutatás szerint Gyurcsány Ferencet a válaszadók 67 százaléka nem szívesen látná fontos politikai szerepben, és ez az érték még az ellenzéki szavazók körében is 50 százalék! Valamivel jobb, de nem jó Dobrev Klára helyzete, akinek elutasítottsága 45 százalék, ami vélhetően nem is elsősorban az ő személyének, sokkal inkább a férjének tudható be.

A Demokratikus Koalícióval szemben politizálni, gyurcsányozni a vereség forgatókönyve. Aki ezt tette az elmúlt egy évtizedben, az elbukott. – Meglepő kijelentés annak fényében, hogy a Fidesz jószerével mást sem tesz választások idején, mint hogy gyurcsányozik és miniferizik, amivel sorra nyeri a kétharmadokat.

Aki nincs a Fidesszel szemben, az mellette van, és a haza ellen van. – Az érdekteleneket, a közömböseket, a tétovákat Fidesz-barát hazaárulóknak titulálni éppen olyan kontraproduktív, mint kitagadni a nemzetből a baloldaliakat, a liberálisokat, a zöldeket. És éppen olyan primitív is.

Harc van. Aki nem érti a harc szabályait, az ne legyen harcos. Sok más szakma is van. Autófényező? – Arrogáns, pökhendi, nagyképű mondat. Nem tudni, Gyurcsány mennyire ért mely harcművészetekhez, de se a kormányzással töltött évei, se az azóta eltelt 13–14 év nem tanúskodik bajnoki babérokról. Az pedig egészen nyilvánvaló, hogy a marketingről és a PR-ról igen kevés fogalma van, tehát saját szavait megszívlelve ő is elgondolkodhatna a szakmaváltáson.

Mindezek ellenére Gyurcsány pártelnök úr aktivitásának van hatása. Na nem az elnök úr vagy pártja közmegítélésében, hanem jó pár megélhetési politikus átnyergelésében, akik úgy vélik, hogy a DK-ban távlatilag több jól fizető állás néz ki, mint jelenlegi, szinte már nem is létező pártocskájukban. (Még a többinél jelentősebb és perspektivikusabb, de lépéshátrányba került Momentumból is akadtak átlépők. A rossz nyelvek szerint olykor nyomásgyakorlás, netán enyhe zsarolás is szerepet játszik az átvándorlásban, nemcsak a pénz vagy a státusz.)

Az újdonsült dékások szeme előtt – hangzatos szólamaik ellenére – vélhetően nem az orbáni hatalom leváltása lebeg, inkább csak saját egzisztenciális perspektíváik, hiszen a legfrissebb népszerűségi listák felületes tanulmányozása is megmutatja, hogy Gyurcsány Ferencnek esélye nincs győzelemre vezetni a bekebelezni vágyott ellenzéket. A DK két vezetőjének elutasítottságát (67 és 45 százalék) már láttuk, de nem sok jót ígérnek a szimpátia adatok sem: Dobrev Klárát az összes válaszadó mindössze 30 százaléka látná szívesen fontos politikai szerepben (Gyurcsányt 13), ráadásul az ellenzéki szavazóknál ez az adat szintén csak 59 és 26 százalék.

Ilyetén körülmények között a Demokratikus Koalíció és Gyurcsány Ferenc nyomulása legalábbis furcsa. Furcsány… Orbán Viktor megnyugodva hátra dőlhet: ahogy ő igyekszik bebetonozni hatalmát, úgy törekszik Gyurcsány a kényelmes „ellenzéki” szerep megőrzésére.