Mire jó az ellenzék?

Mire jó az ellenzék?

Donáth Anna visszatérése a Momentum rendezvényén (Forrás: Momentum/Facebook)

Magyarországon nincs váltógazdaság, nincs valódi politikai verseny. Erről is beszélt az LMP szezonnyitó rendezvényén Ungár Péter társelnök. Ha osztjuk a véleményét, adja magát a kérdés: mi végre vesz részt bárki abban a színjátékban, amit megszokásból magyar politikai életnek hívunk? Ha nem működik a parlamentáris demokrácia értelmét adó politikai váltógazdaság, mi a funkciója az ellenzéknek?

A váltógazdaság nem azt jelenti, hogy minden választáson leváltják az aktuális kormányt, hanem azt, hogy ennek mindig valós esélye van, s a rendszer a maga intézményeivel, szabályaival, ha tökéletlenül is, de biztosítja a méltányos és tiszta versengés feltételeit. Amikor a belpolitikai szezon kezdetén számba vesszük az őszintétlen összefogásuk után saját utakon járó ellenzéki pártok mozgását, terveit, nem szabad szem elől téveszteni, hogy egy illiberális, autokrata, egyközpontú, a fékek és ellensúlyok túlnyomó részét kiiktató vagy legyengítő, a váltógazdaság garanciáit felszámoló rendszer demokráciát mímelő díszletei között működnek. A rájuk kényszerített, bármikor átírható szabályok akadálypályáján kell(ene) alternatívát állítaniuk a hatalommal szemben.

Mit üzent Donáth Anna, Gyurcsány Ferenc és Ungár Péter évadnyitó beszéde?
• Miért nem mindegy, hogy mit csinál az ellenzék? 

A teljes cikket a
Magyar Hang február 10-én megjelent, 2023/6. számában találja. Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!