Hadházy Ákos: A kormány gátlástalanul visszaélt a rendeleti kormányzás adta lehetőségekkel

Hadházy Ákos: A kormány gátlástalanul visszaélt a rendeleti kormányzás adta lehetőségekkel

Hadházy Ákos

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Mint ismert, rendkívüli ülést tart kedden az Országgyűlés, a képviselők a kormány által tizenöt napra meghirdetett veszélyhelyzet meghosszabbításáról döntenek.

Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő a Facebook-oldalán jelentette be, hogy a Tisztességgel és Bátorsággal Magyarországért Szövetség tagjai „nem támogatják a felhatalmazási törvény 2.0-t, mivel eddig sem a felhatalmazás, hanem a politikai akarat hiányzott a cselekvéshez. Szél Bernadett, Hadházy Ákos és Szabó Szabolcs képviselők szerint a kormány már most is kétféle jogcímen hozhat rendkívüli intézkedéseket: az egészségügyi válsághelyzet és a járványügyi veszélyhelyzet korlátlan felhatalmazást ad a kormánynak a járványkezelésre”.

A politikus hangsúlyozta, jelenleg kétféle felhatalmazása is van a kormánynak arra, hogy rendkívüli intézkedéseket hozzon: június 18-tól egészségügyi válsághelyzetet, november 4-től járványügyi veszélyhelyzetet hirdettek ki. Nincs szükség további parlamenti felhatalmazásra a bejelentett intézkedések kihirdetéséhez – ez csak a kormány újabb kommunikációs színjátéka – írta Hadházy.

https://www.facebook.com/hadhazyakos/posts/3185474084896746

– A törvény valójában arról szól, hogy a parlament adjon-e felhatalmazást a kormány minden jövőbeli döntésére és azok 90 napig való hatályban tartására. A tavaszi és őszi tapasztalatok is azt mutatták, hogy a kormány gátlástalanul visszaélt a rendeleti kormányzás adta lehetőségekkel: jó példa erre az információs jogok kiüresítése, a gödi különleges gazdasági övezet létrehozása, a három éves munkaidőkeret egyoldalú elrendelésének lehetősége, az önkormányzatok kivéreztetése, vagy a szájzártörvény. A nemrég bevezetett különleges jogrenddel is már visszaélt a kormány: egy pár napja hozott rendelete értelmében meg kell semmisíteni a tatai helyi népszavazás kiírásáért összegyűjtött aláírásokat – sorolta Hadházy Ákos.

Mindezek miatt Szél Bernadett, Szabó Szabolcs és Hadházy Ákos nem támogatják a felhatalmazási törvényt.