Halálos szén-monoxid-mérgezés volt Érden

Halálos szén-monoxid-mérgezés volt Érden

Pb-gázpalackok. Képünk csak illusztráció! (Fotó: Cjp24/Wikipedia)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Szombat reggel háromnegyed nyolckor érkezett a jelzés a katasztrófavédelemhez, hogy Érden a Fecske utcában egy magatehetetlen embert találtak. A tűzoltók egy járművel vonultak a helyszínre, a 150 négyzetméteres családi ház hálószobájában szén-monoxidot mutattak ki – írta lapunknak is megküldött közleményében a katasztrófavédelem. Beszámolójuk szerint a hálószobában egy gázpalackról működő szieszta kályha üzemelt csukott nyílászárók mellett, a szobában pedig nem volt szén-monoxid-érzékelő. Az idős nő életét már nem lehetett megmenteni.

A közleményben a katasztrófavédelem felhívta a figyelmet arra, hogy akkor keletkezik szén-monoxid, amikor zárt térben nyílt láng ég, és nem megfelelő a levegő-utánpótlás. A tűz elhasználja a levegőt és tökéletlen égés jön létre, amelynek a mellékterméke a rendkívül mérgező szén-monoxid. Ahol zárt térben nyílt láng ég, ott állandó és automatikus szellőzésről kell gondoskodni, nem elég néha szellőztetni, az ablakokba légbevezetőket kell szerelni. Emellett érdemes szén-monoxid-érzékelőt is beszerezni. A katasztrófavédelem weboldalán elérhető a szén-monoxid-érzékelők pozitív és negatív listája.