Havi másfél milliót kapnak Orbán Viktor megbízottai

Havi másfél milliót kapnak Orbán Viktor megbízottai

A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök kormányülésen vesz részt a Karmelita kolostorban 2022. október 19-én (Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Több hét huzavona után a Miniszterelnöki Kormányiroda a 24.hu közérdekű adatigénylésére elárulta, hogy mekkora díjazásért látják el tanácsokkal Orbán Viktor kormányfőt a miniszterelnöki megbízottak.

A levélből kiderült, hogy 1 millió 547 ezer 400 forintos havi díjazásban részesülnek a miniszterelnöki főtanácsadói cím használatára jogosult miniszterelnöki megbízottak. Ez az összeg megegyezik parlamenti képviselői alapilletménnyel, amit az előző évi KSH szerinti bruttó átlagkereset háromszorosának felel meg. A főtanácsadók nem meglepő módon a kormányfő régi, bizalmi emberei közül kerülnek ki, ők többnyire korábban magas pozíciót töltöttek be – tette hozzá a 24.hu. Itt a lista:
Bakondi György, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság egykori vezetője,
Bencsik János fideszes képviselő,
Giró-Szász Áron, az Axióma Alapítvány alapítója,
Járai Zsigmond volt MNB-elnök,
Klinghammer István volt felsőoktatási államtitkár,
Kovács Miklós, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség exelnöke,
Maróth Miklós, az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat volt elnöke,
Tarlós István volt főpolgármester,
Tellér Gyula volt SZDSZ-es és fideszes képviselő.

Szili Katalint nem tüntették fel a listán, de alighanem ő is annak számít, a 24.hu erre vonatkozó kérdésére azonban kitérő választ adott. Ő ugyanis februárban lemondott miniszterelnöki megbízotti posztjáról, hogy egyetemi kuratóriumi tag maradhasson, de azóta miniszterelnöki főtanácsadóként szerepel a nyilvánosság előtt. A miniszterelnöki főtanácsadói címre a kormányiroda korábbi közlése szerint viszont a miniszterelnöki megbízottak jogosultak – tette hozzá a portál.