„Hazudott!” „Elárulva!” – Durvuló fideszes belháború Nagykovácsiban

„Hazudott!” „Elárulva!” – Durvuló fideszes belháború Nagykovácsiban

Nagykovácsi látképe még egy 2007-es felvételen

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Nagykovácsi Budapesttől 15 kilométerre fekvő zsákfalu, az agglomerációban fekvő, népszerű települések minden előnyével – jó, legalábbis a fővárosinál jobb levegő, zöld, csend – és problémájával – az egyre nagyobb számban kiköltözők miatt növekvő forgalom, az infrastruktúra túlterheltsége, iskolai, óvodai férőhelyek csökkenő száma.

Nagykovácsit egyetlen kétsávos út köti össze a fővárossal – annak is Adyligettel kezdődő II. kerületével –, így a forgalomnövekedés különösen érzékeny kérdés: a ma nagyjából tízezer lakosú nagyközségből reggel ki-, délutánonként pedig oda bejutni okoz egyre komolyabb problémát.

Ha távolról és csak részben is, ezzel függ össze az az egyre elmérgesedő vita, amely a helyi ó- és újfideszesek között alakult ki, és válik egyre látványosabbá az önkormányzati választás közeledtével. (A megmérettetésen rajtuk kívül két jelölt, az ellenzéki összefogás által támogatott Kósa Emőke, valamint egy helyi, független civil szervezet aspiránsa, Dr. Deák József indul.)

Nagykovácsit 2014 óta Kiszelné Mohos Katalin vezeti, aki annak idején a Fidesz támogatásával lett polgármester. Munkáját alighanem nem végezhette túl jól, mert a helyi Fidesz kihátrált mögüle. Ebbe a folyamatba enged bepillantást a fideszes Láng György Nagykovácsi Facebook-csoportokban olvasható, szeptember 18-án kelt bejegyzése.

„Tisztelt Polgármester Asszony, Kedves Kati! – írja a közelgő önkormányzati választáson a Fidesz-KDNP támogatásával induló képviselőjelölt. – Érdeklődéssel olvastam a Szépkovácsi Egyesület (ez a nemrég létrejött szervezet indítja Kiszelnét és korábbi csapatának egy részét a választáson – a szerk.) szórólapján megjelent »A politika és én« című írásodat, amiben a politikához való hozzáállásodat írod le. Ebben kifejted, hogy a pártok politikája a parlamentbe való, és az itt lakóknak a pártpolitikától függetlenül kell eldönteniük, hogyan éljék mindennapjaikat. Ezzel én – mint párton kívüli – akár egyet is tudok érteni.

A Te esetedben ez egy picit pikánsabb, hiszen, ha jól tudom, a KDNP tagja vagy, csakúgy, mint Fegyveres Fiskál Gábor, Tegzes Endre vagy Szemesy Barbara, aki ezen felül még Fidesz-tagsággal is rendelkezik.

Úgy tudom, hogy férjed, Kiszel István szintén Fidesz tag. Azt is írod, hogy nem vagy megvásárolható. De ki akart megvásárolni? A Fidesz? A KDNP? Tudomásom szerint ennek pont az ellenkezője történt: évek óta teljes erővel lobbiztál – egészen a júniusi végleges döntésig –, hogy Te lehessél a Fidesz-KDNP közös polgármesterjelöltje.

Ennek érdekében nemrég beléptél a jelenlegi alpolgármesterekkel együtt a KDNP-be. Sőt, hogy megerősítsd egyre gyengülő helyzetedet, Zupán Tibor vezetésével sikertelen puccsot hajtottatok végre a helyi Fideszben. Zupán Tiborról annyit érdemes tudni, hogy a parlamentben KDNP-frakció hivatalvezetője, tagja a helyi Fidesznek és a KDNP-nek is, és a Szépkovácsi Egyesület (alapító?) tagja.

Számomra – és talán sokak számára – rengeteg kérdés merül fel, nemcsak a szórólapon leírtakkal kapcsolatban, hanem az egész Szépkovácsi Egyesület létével, céljaival, kommunikációjával és működésével kapcsolatban. Már csak a fentiek miatt sem csodálkozom, hogy a Fidesz-KDNP nem Téged, hanem a pártpolitikától független Haraszti Bálintot támogatta, nem beszélve azokról a vállalhatatlan ügyekről, amikről még a tájékozottabbak is csak félinformációkkal rendelkeznek, de hamarosan, dokumentumokkal igazolva tájékoztatjuk a választópolgárokat.”

A Fidesz ezután szórólapot is kiadott, amelyen leírták a Nagykovácsit lázban tartó egyik legkurrensebb ügy, a Kecskehát kérdését. A Kecskehát közigazgatásilag a faluhoz tartozó, Budapest felé eső, a Nagykovácsi út egyik oldalán végignyúló, jókora terület, amelyet felparcelláztak, és ha valaha építkezések indulnak rajta, az 150 új telken a földből kinövő 150 – vagy, ikerházak, esetleges lakóparkok esetén még annál is több – új épületet jelent.

A területet még a Kiszelné előtti polgármester idején értékesítették, és vonták belterületbe. Ezt a döntést a Földhivatal megváltoztatta, azonban Kiszelné Mohos Katalin 2015-ben megfellebbezte a hivatal döntését, így a terület mégiscsak belterület lett. Ami elvileg azt jelenti, hogy beépíthető.

Miután az újfideszesek erről – nem egészen így – beszámoltak szórólapjukon, Kiszelné polgármester szeptember 23-án a következő írást tette közzé újfideszes ellenfele, Haraszti Bálint polgármesterjelölt piros „Hazudott” felirattal ellátott fényképe mellett:

„Elvárom a nyilvánosság előtt bocsánatkérését! Haraszti Bálint valótlanságot állít szórólapjában, ami miatt jogi lépéseket teszek. Minden belterületbe vonásról szóló döntés a korábbi ciklusokban született. Követelem, hogy Haraszti Bálint vizsgálja felül álláspontját, és fejezze be a hazugságot tartalmazó szórólapok terjesztését! Emellett elvárom, hogy a nyilvánosság előtt kérjen tőlem bocsánatot.” 

A válasz – egy piros, „Elárulva” felirattal ellátott, a Kecskehát térképét ábrázoló kép kíséretében – nem váratott sokáig magára, 25-én nyílt levélként landolt a fejüket egyre inkább kapkodó nagykovácsiak közösségi felületein és szórólapokon:

„❗NYÍLT LEVÉL❗
KISZELNÉ MOHOS KATALIN POLGÁRMESTER ASSZONYHOZ

Tisztelt Polgármester Asszony!

Ön elherdálta Nagykovácsi jövőjét!

A programkiadványban bemutattuk, hogy Ön még 2015-ben megakadályozhatta volna, hogy Kecskehát területét belterületbe vonják. Négy évvel ezelőtt ugyanis Ön, az önkormányzatban kisebbségben lévő helyi FIDESZ ellenében, testületi felhatalmazás nélkül benyújtott egy fellebbezést, amelynek köszönhetően minden akadályt elgördített az elől, hogy a Kecskeháton újabb 150 építési telket alakítson ki a Kecskehát Egyesület.

Kiderült, hogy Ön, tisztelt Polgármester Asszony, nem a nagykovácsiak érdekeit, hanem a területet 93%-ban birtokló fővárosi és más idegen ingatlanspekuláns befektetők érdekeit képviseli!

Tisztelt Polgármester Asszony!

A Kecskehát-panama részleteit és az Ön egyéb lakópark fejlesztési terveit a Facebookon a héten nyilvánosságra hozandó kisfilmben is feldolgozzuk.

Ön, a helyi lakosok érdekeinek ellenére hozzájárult Nagykovácsi infrastrukturális katasztrófájához! Ön lehetővé tette, hogy megvalósulhasson Nagykovácsi történetének legnagyobb ingatlanüzlete, a Nagykovácsi jövőjét veszélybe sodró Kecskehát-panama. Mindez mindenfajta testületi felhatalmazás nélkül történt!

Tisztelettel kérdezzük, hogy tisztában van-e döntésének következményeivel?
1. Tudja-e, hogy hamarosan százas nagyságrendben épülnek új lakóingatlanok a Kecskehát területen?
2. Tudja-e, hogy néhány éven belül Nagykovácsi lakosságszáma további 30%-kal nőni fog?
3. Tudja-e, hogy kezelhetetlenné válik a már most is sérülékeny közlekedés, fokozódik a balesetveszély?
4. Tudja-e, hogy gazdasági szempontból Nagykovácsi Önkormányzatára ez olyan mértékű terheket ró, amelyet Nagykovácsi egyszerűen nem bír el?

Nagykovácsi megszűnik annak lenni, amiért otthonunknak tekinthettük!
Mindannyiunk érdeke, hogy ez ne következhessen be, ezért arra kérjük, válaszoljon:

• Valóban hozzájárult-e ahhoz testületi döntés nélkül, hogy a Kecskeháton újabb 150 telket alakítson ki a Kecskehát Egyesület?

• Valóban idegen, ingatlanspekuláns érdekeket szolgált-e a nagykovácsiak érdekei helyett?

Várjuk megtisztelő válaszát!

A FIDESZ helyi szervezete”

Erre szerda délután érkezett válasz, a rövid Facebook-bejegyzésben a polgármester így reagált:

„Kedves Haraszti Bálint!

Vérlázító az a levél, amely ma reggel a postaládákban landolt. Az a vádaskodás és mocskos kampány, ami itt történik, nem méltó se hozzád, se hozzám, se Nagykovácsi lakosságához. Arra kérlek kedves Bálint, egy kávé mellett beszéljük meg ezt és józan belátással kezeljük a következő 18 napot, a nagykovácsiak nyugalmának megőrzése érdekében. Várlak az irodámban, kérlek jelezd, mikor tudsz jönni, az ajtóm bármikor nyitva áll előtted.

Üdvözlettel, Kiszelné Mohos Katalin, polgármester”

A helyzet érezhetően elmérgesedett, és hol van még október 13-a! (Igaz, a legfrissebb, néhány órája megjelent poszt mintha ezt szeretné fékezni, mérsékelni.)

Ennek ellenére a tapintható feszültséget tükrözi a 4933 tagot számláló Nagykovácsi Facebook-csoport borítóképéül néhány napja kitett Müller Péter-idézet is, amellyel a csoport fenntartói alighanem a településen egyre inkább elszabaduló indulatokat igyekeznek csökkenteni: „Igazi közösség csak ott jön létre, ahol az emberek rejtélyes módon szeretik egymást. Vagyis barátok. Minden érdeken, valláson, politikán, társadalmi helyzeten és világnézeten túl.”

Szó mi szó, a vallási és társadalmi helyzeten alapuló ellentétek ritkák a Budapesthez közeli nagyközségben. Ami a politikát illeti, ez már nemigen mondható el.