Hétfőtől este 11 órakor minden bulinak vége

Hétfőtől este 11 órakor minden bulinak vége

Maszkos rendőrök járőröznek a pécsi Kossuth téren 2020. április 14-én. Képünk illusztráció (Fotó: MTI/Sóki Tamás)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Hétfőtől hatályos a kormány több új járványügyi intézkedése, így szeptember 21-től este 11 óra után nem tarthatnak nyitva a vendéglátóhelyek. Ez egyben azt is jelenti, hogy az előttünk álló hétvégén még éjszaka is lehet mulatozni a vendéglátóhelyen – derül ki a Magyar Közlönyben megjelent új szabályokból.

A zenés-táncos rendezvények megtartásáról és a vendéglátó egységek nyitvatartásáról külön fejezet szól a kormányrendeletben. Eszerint az ilyen rendezvények legfeljebb 500 személy részvételével tarthatók meg zárt és nem zárt is (az 500 főbe beleértendők a személyzet tagjai is). A rendezvény helyszínén ugyanakkor 23 óra és 6 óra között legfeljebb a személyzet tartózkodhat, vagyis 23 órakor mindenhol véget kell érjen a buli. Ugyanakkor megrendelés esetén élelmiszer átvételének idejére be lehet menni.

A tömegközlekedési eszközökön is orrot és maszkot kell viselnie minden hat évnél idősebb személynek. A rendelet értelmében aki felszólításra sem hajlandó maszkot húzni, az nem utazhat. Ha a szabályszegő nem hagyja el a tömegközlekedési járművet, közérdekű üzem működésének megzavarása miatt szabálysértés elkövetésének gyanúja miatt rendőrt kell hívni.

Ugyanez érvényes az üzletekre is: tilos lesz hétfőtől kiszolgálni az üzletekben azokat, akik nem viselnek maszkot. Nem kivételek ez alól a mozik és a színházak, bevásárlóközpontok, múzeumok, könyvtárak, levéltárak és más közművelődési intézmények, közösségi színterek, az egészségügyi intézmények sem. Kötelező a szájat és orrot eltakaró maszk továbbá a közigazgatási szervek ügyfelek részére nyitott terein, és az olyan helyeken, ahol ötnél több ügyfél tartózkodik. Ha valaki mégsem visel maszkot – például moziban, színházban – felszólítás ellenére sem, az üzemeltetőnek gondoskodnia kell arról, hogy a szabályszegő a helyet elhagyja.

A kereskedelmi egységekre, könyvtári és közművelődési intézményekre vonatkozó kötelezettségek betartását a fővárosi és a megyei kormányhivatalok, a kereskedelmi hatóság ellenőrzi, de a rendőrség is ellenőrizheti – derül ki a rendeletből. A szankció első alkalommal figyelmeztetés, de második alkalomtól 100 ezer forinttól egymillió forintig terjedő pénzbírság is lehet. Ám ezzel nincs vége: a szabályok harmadik alkalommal történő megszegése esetén az üzletet, illetve a helyiséget legalább három napra, legfeljebb egy év időtartamra ideiglenesen be is lehet záratni. Leszögezték azt is a jogszabályban, hogy a szankciók akár azonos napon több egymást követő ellenőrzés alkalmával is kiszabható.

Nem érkezik azonban automatikusan a büntetés: ha az üzemeltető mindent megtett a jogellenes helyzet felszámolása érdekében, azaz például az üzemeltető a maszkot nem viselő vásárló kiszolgálását megtagadta, távozásra szólította fel, és a hiábavaló felszólítás után a rendőrséget értesítette, akkor a szankció nem alkalmazható. A szankciók a rendelet kihirdetését követő 15. naptól, tehát október 3-tól érvényesek.

Új rend az iskolákban is

Október 1-jétől a köznevelési és szakképzési intézményekben, tehát iskolákban és szakképző iskolákban kötelező lesz a lázmérés. A diákok csak a testhőmérséklet megmérése után léphetnek be az iskolákba, a hőmérsékleti értéket az országos tiszti főorvos fogja meghatározni. Ekkortól tilos lesz a belépés a diákokon, az ott dolgozókon, az ott karbantartást végzőkön és a tanuló kiskorút kísérő személyen kívül mindenkinek. Fontos azonban, hogy a kísérő is csak maszkban a lázmérési pontig vezetheti a gyermeket.

Szintén hivatalossá vált, hogy hétfőtől legfeljebb 19 500 forint kérhető a koronavírus-tesztekért. A hatósági árat a kormány már korábban bejelentette. Az influenza elleni védőoltás azonban idén és jövőre is ingyenes lesz.

Továbbá a kormányrendelet értelmében a külföldről hazatérők karanténjának időtartamát 14 napról 10 napra csökkentik.