Hévízi szabadstrand ötletét karolta fel egy keszthelyi önkormányzati képviselő

Hévízi szabadstrand ötletét karolta fel egy keszthelyi önkormányzati képviselő

Egy férfi fürdik a Hévízi-csatornában 2017. január 8-án. A 13 kilométer hosszú csatorna a Hévízi-tavat köti össze a Zala folyóval. Téli időszakban a víz a tó közelében 18-20 Celsius-fokos. (MTI Fotó: Varga György)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Molnár Tibor, Keszthely önkormányzati képviselője a város vezetéséhez benyújtott petíciójában azt javasolja, legyen Hévíznek egy egész évben látogatható, ingyenes gyógyvizes strandja. A szabad.ahang.hu internetes oldalon indított kezdeményezésében arról ír, az elmúlt évtizedben már hévíziek, keszthelyiek, sőt távolabbról ide látogatók is előszeretettel használják a Hévízi kifolyót, amely olyan kultikus hellyé vált, hogy több utazási portál is ajánlja. A napi.hu értesülése szerint a Hévízi Szobakiadók Közössége is évek óta azt tapasztalja, hogy a kifolyó népszerűsége már a város magánszálláshelyi térképét is átrajzolta. A jól fizető vendégek egy része is inkább a kifolyóhoz közeli szállásokat keresi, ennek köszönhetően a környéken a szemfüles strandi büfések is megjelentek.

A Zala folyóba ömlő csatornára már a Festeticsek idején is jártak a szegényebbek fürdeni. Tavaly a járványhelyzetre, idén környezetvédelmi okokra tekintettel tiltotta meg Hévíz polgármestere a csatornában való fürdőzést, holott az Keszthely közigazgatási területén található, tulajdonosa a Magyar Állam, kezelője pedig a Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság.

Molnár Tibor azt szeretné, ha a kialakult gyakorlatot követve a kulturált fürdés alapvető feltételeit megteremtenék illemhelyek, szemétgyűjtők kialakításával, ugyanakkor sérelmezi, hogy javaslatát a keszthelyi önkormányzat a Zala Megyei Kormányhivatal figyelmeztetése ellenére sem tűzte napirendre. Az Önkormányzat a Balaton-felvidéki Nemzeti Park szakvéleményére hivatkozik, amely szerint a fürdőhely jelentős ökológiai kárt tenne a kifolyóban és a tóban.

A kellemesen meleg vízben az illegális fürdőszezon áprilistól körülbelül októberig tart, de állítólag soha nincs nagy tömeg, a bátrabbak pedig télen is megmártóznak az ilyenkor 17-18 fokos vízben. A termálcsatornán, amelynek teljes hossza a Zala folyóig mintegy 13 kilométer, kenutúrákat is szerveznek.