Hiába kért kegyeleti okokból más időpontot a meccsnek a fideszes polgármester, „cinikus” választ kapott a közmédiától

Hiába kért kegyeleti okokból más időpontot a meccsnek a fideszes polgármester, „cinikus” választ kapott a közmédiától

Cser-Palkovics András, Székesfehérvár polgármestere beszédet mond a Katolikus Karitász székesfehérvári logisztikai központjának átadásán 2020. március 11-én (Fotó: MTI/Vasvári Tamás)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

– Sajnálatosnak találom, hogy a magyar futballélet jelentős szereplői ennyire cselekvőképtelenek és rugalmatlanok – erről írt közösségi oldalán Cser-Palkovics András, Székesfehérvár fideszes polgármestere annak kapcsán, hogy hiába kérte a Magyar Labdarúgó-szövetséget (MLSZ) egy focimeccs elhalasztására.

Mint a Magyar Hang korábban beszámolt róla, Cser-Palkovics kegyeleti okokból problémásnak látja, hogy november elsején, tehát Mindenszentek napján 16:00-kor tartsák meg a MOL Fehérvár FC és a Ferencvárosi TC rangadóját Székesfehérvárott. – Ezen szempontokon túl pedig nyilvánvaló, hogy a meccs biztonsági és forgalmi intézkedései, a három temetőhöz is közel lévő stadion környékének, parkolóinak, az oda vezető utak lezárása, közben pedig mintegy tízezer szurkoló biztonságos irányítása Mindenszentek napján, vállalhatatlan terhelést okozna a környéken, és rengeteg konfliktushoz vezetne – írta akkor. Ezért levélben fordult a Magyar Labdarúgó Szövetséghez (MLSZ), a két csapat vezetőségéhez, az MTVA-hoz és a rendőrséghez.

A polgármester keddi tájékoztatása szerint a MOL Fehérvár FC még kérésének napján reagált, nyitottak voltak a kompromisszumos megoldásra. Ám „sajnos az MLSZ és az M4 Sport vezetősége megoldások keresése helyett némileg cinikusan és a felelősség egymásra, illetve a klubokra való hárításával reagált”. A válaszleveleket a polgármester Facebook-történetében közölte is. Az MLSZ – amelyet Cser-Palkovics „cselekvőképtelennek” nevezett – ebben azt írta, a november elsejei dátumot még a Fradi kérvényezte, és annak megváltoztatása csak a két csapat írásbeli megegyezése esetén lenne lehetséges, figyelembe véve az MLSZ televíziós szerződéséből származó kötelezettségeit is. Ám ilyen kérelem nem érkezett hozzájuk eddig.

https://www.facebook.com/cserpalkovicsandras/posts/4419408878133671

A közmédia sportcsatornája ugyanakkor Cser-Palkovics szerint „cinikus” választ adott. Mint írták, miután a Fradi bejutott a Bajnokok Ligájának csoportkörébe és a koronavírus miatt később indult be a nemzetközi szezon, ezért a jelenlegi futballszezon még szűkösebb, mint korábban bármelyik. Felhívták arra is a figyelmet, november elsején már más években is tartottak mérkőzéseket, például 2002-ben Videoton-Siófok meccs volt, míg 2009-ben Vasas-Videoton.

– Ami a 16:00-s kezdési időpontot illeti, tudatosan tettük ide. Az elmúlt évek kutatásai alapján – akár a Fehérvár, akár a Ferencváros játszott – a vasárnap délutáni a legnézettebb műsorsáv a labdarugó NB I-es találkozók esetén. Különösen akkor, ha előtte Forma 1-es futam van, és így több százezer néző kezdi el figyelni a magyar NB I jelenlegi legnagyobb rangadóját. A nézettség a sportág megítélése miatt is fontos, ezen nem szeretnénk változtatni – közölték.

Ugyanakkor felajánlották Cser-Palkovicsnak, hogy felcserélhető lenne a pályaválasztási jog, ami azt jelenti, a meccset Budapesten is tarthatnák, „ugyanakkor nem tudom, a fehérvári klub ennek örülne-e”. Végezetül megígérték, hogy ha marad a helyszín és az időpont, akkor „természetesen besegítünk a kommunikációba a meccs előtt”, hogy az emberek figyeljenek a lehetséges zsúfolt helyzetre.

Cser-Palkovics ugyanakkor leszögezte: természetesen nem hagyják annyiban a dolgot, megkereste az ügyben a rendőrséget. – Addig is, amíg válaszukra várunk, önkormányzati hatáskörben megtesszük, amit lehet: szándékunk szerint a közösségi közlekedés teljesen INGYENES lesz október 31-én és november 1-jén városunkban, hogy a terhelt hétvégén lehetőség szerint minél többen a közösségi közlekedést válasszák az autójuk helyett – jelentette be. És hogy miért nem tiltja be az önkormányzat a meccset? A polgármester szerint nincs törvényi hatásköre az önkormányzatnak arra, hogy egy sportrendezvényt ne engedjen megrendezni bizonyos időpontokban.

Cser-Palkovics András, Székesfehérvár fideszes polgármestere Facebook-történetében tette közzé a két válaszlevelet (Forrás: Cser-Palkovics András Facebook-oldala)