HM: Nem Orbán Viktor lánya repült haza Ciprusról

HM: Nem Orbán Viktor lánya repült haza Ciprusról

A Honvédség A-319-ese, még Ostravában (Fotó: Facebook/Centaureax)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A Magyar Honvédség által vett egyik Airbus A–319-es repülőgéppel kiképző repülés keretében utazott szeptember elején Orbán Flóra, a miniszterelnök lánya Pafoszról Budapestre – legalábbis ezt állítja az LMP-s Demeter Márta. A politikus számára – mint közölte – ez szeptember közepén derült ki, amikor a kecskeméti repülőbázison iratbetekintésen járt. Az utasok szállítását az Összhaderőnemi Parancsnokság parancsnoka engedélyezte.

Demeter Márta Pintér Sándor belügyminiszterhez fordult írásbeli kérdéssel az ügy kapcsán. Arra kíváncsi, nem tartja-e aggályosnak, hogy a honvédség repülőgépe kiképzőrepülés keretében szállíthatja a miniszterelnök lányát. Rákérdez arra is, hogy tudnak-e az illetékes szervek arról, hogy egy védelem alatt álló személlyel egy háztartásban élő családtagot ilyen repülés keretében utaztatnak.

Orbán gépen száll fölébe – Magyar Hang

Kádár János tyúkjai jutottak az eszembe, amikor megjelentek a fotók, amelyeken Orbán Viktor látható, ahogy kiszáll egy magánrepülőgépből.

Demeter Márta Benkő Tibor honvédelmi miniszternek is feltette ezeket a kérdéseket, valamint azt, hogy ki adott utasítást az ÖHP parancsnokának az említett utas szállításának engedélyezésére?

A Kormányzati Tájékoztatási Központ közleményben tiltakozott a cikk miatt. Szerintük „a megjelent hír egy újabb fake news, hírlapi kacsa, aljas rágalom”. Végül pedig egy meglehetősen szokatlan megjegyzéssel fejezték be a levelüket: „Nyomatékosan kérjük azokat a médiumokat, akik közölték a hazug állításokat, hogy az olvasók hiteles tájékoztatása érdekében azonnal töröljék cikküket.”

Mi is kéréssel fordultunk hozzájuk, mivel várjuk a megjelentek érdemi cáfolatát, hiszen a cikkek törlése nem fér össze a hiteles tájékoztatással, szemben a helyreigazítással vagy pontosítással. Emellett pedig feltettük a kérdést, hogy kijelenthető-e, hogy Orbán Viktor egyetlen családtagja sem ült a gépen.

Nekünk ugyan nem válaszoltak, de az Origónak azt írta a Miniszterelnöki Kabinetiroda, hogy „Ciprusról hazatért egy kontingens, akik az egyik katona családját is hazahozták. Orbán L. parancsnoki beosztásban szolgál, akit meglátogatott a felesége és kétéves kislánya. A szabályzat lehetővé teszi, hogy a magyar honvédség katonáinak családtagjait hazaszállítsák, erre a parancsnok engedélyt kért, amit meg is kapott.”

Demeter Márta a két levél között még azt mondta az Indexnek, hogy birtokában van a kérdéses irat nyilvántartási száma, a kormányt pedig arra kéri, hogy „ne fakenewsozzon, ne próbálja a szőnyeg alá söpörni a problémát, és leginkább ne az újságokat fenyegessék”. A képviselő hozzátette, hogy ő nem a Kormányzati Tájékoztatási Központot kérdezte, hanem a honvédelmi- és a belügyminisztertől, a szaktárcák vezetőitől vár „egzakt válaszokat”.

Frissítés (17:15): Az Azonnalinak közben sikerült elérnie Demeter Mártát. Az LMP társelnöki posztjára pályázó politikus ugyan nem ismerte be, hogy egy másik Orbán Flórát hitt a miniszterelnök lányának, viszont azt sem sikerült bizonyítania, hogy nem tévedett. A lap felvetésére, hogy a kormányfő gyermeke tizenéves, nem pedig kettő, azt mondta: felmerül a kérdés, hogy hány Orbán Flóra kaphatott engedélyt egy ilyen útra. Ha azt állítják, hogy nem a kormányfő lányáról van szó, legyenek nyilvánosak az engedélyezésről szóló iratok – tette hozzá.

Frissítés 2. (17:45): Cáfolta Demeter Mártát a Honvédelmi Minisztérium is. A tárca az MTI-vel azt közölte: a képviselőnő valótlanságot állít, kijelentései sértők a katonákra nézve is. A HM közölte, a miniszterelnök vezetéknevével egyező nevű tiszt egyéves külszolgálaton tartózkodott Cipruson. Ez idő alatt saját költségén a felesége és a miniszterelnök egyik lányával azonos nevű kislánya is kint tartózkodott. A család egy kiképzési repülést folytató géppel tért haza, amire engedélyt kért és kapott is a honvédség illetékeseitől. A kérelem teljesítése többletköltséggel nem járt a honvédség számára.

Demeter Márta

Ezért titkolják, kik használják a „nem kormánygépeket”. A miniszterelnök lánya hogy kaphatott engedélyt kiképző repülésre (amikor sem védett személy, sem értelemszerűen családtagja sem szállítható) ...

Korábban már felmerült, hogy miért is volt szükség a honvédségnek a gépvásárlásra, amikor az iraki katonai kontingens szokásos váltását augusztus 28-án mégis egy ukrán bérrepülő segítségével oldották meg. Benkő Tibor minisztert akkor szintén Demeter Márta kérdezte. A válasz szerint „a Magyar Honvédség két A–319-es szállító repülőgépe a hajózó és a repülőműszaki állomány repülési és üzemeltetési tapasztalatainak megszerzéséig korlátozott számú személyt szállíthat”. Ez a személy eddig általában a miniszterelnök volt, aki hivatalos útjaihoz használta a gépeket.

A Vidi meccseire pedig Garancsi István meghívására egy luxusrepülőn utazik.