Hónapok óta először csökkent a Fidesz támogatottsága

Hónapok óta először csökkent a Fidesz támogatottsága

Orbán Viktor szavaz a parlamentben 2021. június 15-én (Fotó: Orbán Viktor / Facebook)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Augusztusban a teljes népesség körében hónapok óta először egy százalékpontot esett a Fidesz támogatottsága, 35-ről 34 százalékra – derül ki a Republikon Intézet legfrissebb havi pártpreferencia-kutatásából, amelyet elsőként a Telex közölt. A Demokratikus Koalíció (DK) és a Jobbik 1-1 százalékot erősödtek, a DK 12-ről 13 százalékra, a Jobbik pedig 11-ről 12 százalékra. A Momentum továbbra is 6 százalékon áll, az MSZP támogatottsága pedig 6 százalékról 5 százalékra esett. A Párbeszéd, az MKKP és a Mi Hazánk továbbra is 1 százalékon áll, az LMP pedig 1-ről 2 százalékra erősödött. A bizonytalanok aránya tovább csökkent augusztusban, 26-ról 24 százalékra.

A pártválasztók körében is gyengült a Fidesz, három százalékpontot veszítve 48-ról 45 százalékra csökkent a támogatottsága. A DK és Jobbik itt is erősödött 1-1 százalékot, 17 és 15 százalékra. A Momentum változatlanul 8 százalékon áll, az MSZP 8-ról 7 százalékra esett. A Párbeszéd továbbra is 2 százalékon, a Mi Hazánk továbbra is 1 százalékon áll. Az LMP itt 1 százalékról 3 százalékra erősödött, az MKKP pedig 2-ről 1 százalékra csökkent.

Mint a Republikon kiemelte, az augusztus azért lehet figyelemre méltó, mert a Fidesz támogatottsága hónapok óta először esett, a pártválasztók és a teljes népesség körében is. A DK és Jobbik kismértékben tovább erősödtek augusztusban is, továbbra is ez a két legerősebb ellenzéki párt – ez az elmúlt időszakban a miniszterelnök-jelöltjeik népszerűségi adataiból is kimutatható, tették hozzá.

A Republikon elemzése szerint az előválasztások miatt kampányhangulat uralkodik mind az ellenzéki, mind pedig a kormányoldalon. Az ellenzéki pártokra most több figyelem jut, ami valamelyest a népszerűségi adatokban is megnyilvánul. A bizonytalanok száma folyamatosan csökken, ami szintén betudható a kampányüzemmódnak.

Azt is kiemelték, hogy augusztusban kissé megerősödött az ellenzéki összefogás: a teljes népesség körében a pártok eredményeit összeadva összeadva 39 százalékon állnak a Fidesz 34 százalékával szemben, a pártválasztók körében pedig 52 százalékon a Fidesz 45 százalékával szemben.

A Republikon legfrissebb pártpreferencia-kutatása 1000 fő telefonos megkérdezésével készült augusztus 23–26. között.